AUTOpro
Generale Green car Stiri

Norvegia: 80% dintre mașinile noi vândute în 2022 au fost complet electrice

Norvegia

În Norvegia, în cursul anului 2022, patru din cinci mașini vândute au fost electrice, ceea ce reprezintă 80% din total. Mai mult decât atât, în ultima lună din 2022, mașinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzările de mașini noi în această țară. Asta înseamnă că una din cinci mașini care circulă pe șoselele din această țară sunt cu emisii zero.

Vehiculele electrice domină piața auto din Norvegia. Potrivit celor mai noi date, citate de Electric Cars Report, în cursul anului trecut au fost comercializate 138.265 de vehicule cu zero emisii în țara scandinavă. Asta înseamnă că 79.3% din totalul de mașini noi vândute în anul precedent au fost electrice.

Norvegia și-a bătut propriul record

Norvegia

Aceste cifre reprezintă un nou record pentru Norvegia, care și-a depășit propria performanță ce data de la finalul lui 2021, când 64% din totalul vânzărilor de mașini noi erau electrice.

Spre comparație, mașinile electrice au reprezentat doar 8,6% din totalul înmatriculărilor înregistrate în Uniunea Europeană în primele nouă luni ale anului trecut.

În clasamentul mărcilor, Tesla este lider de piață cu o cotă de 12,2%. Cel mai bine vândut autoturism din gama americanilor a fost Model Y, cu 17.356 de unități, dintre care 4.524 vândute doar în decembrie. Astfel, Tesla Model Y a bătut recordul pe care popularul model Volkswagen Beetle îl deținea încă din anul 1969.

Norvegia

În ciuda acestor cifre, guvernul de la Oslo a început deja să reducă beneficiile oferite pentru posesorii de mașini cu zero emisii. Spre exemplu, începând cu 1 ianuarie 2023, reducerea de 25% a TVA-ului este valabilă doar pentru mașinile care costă cel mult 500.000 de coroane, adică aproximativ 47.500 de euro. Vehiculele electrice care sunt comercializate la un preț mai mare vor fi supuse impozitării.

Începând din 2025, toate mașinile noi care vor fi vândute în Norvegia vor trebui să fie exclusiv electrice sau pe bază de hidrogen. Unele mărci, precum Hyundai, vor comercializa doar astfel de vehicule începând chiar cu luna ianuarie 2023.

Sursa: Electric Cars Report

Articole similare

Subaru Impreza a ajuns la a cincea generație

administrator_autopromag

Respectul nu se impune, se câștigă – campania de lansare a noului BMW X5

Citroen aniversează 55 de ani de la lansarea modelului Mehari (cu video)

Mihai Morcovescu