AUTOpro
Generale Stiri Tehnologie

EuroNCAP: Producătorii auto vor fi nevoiți să includă mai multe butoane fizice. Care este motivul?

Organismul de siguranță rutieră EuroNCAP va introduce noi reguli de testare începând cu 2026 prin care va impune ca automobilele să dispună de mai multe butoane fizice.

Scopul principal este acela de a oferi un plus de siguranță pentru șofer, iar în al doilea rând pentru a obține un punctaj cât mai mare la testele de siguranță.

EuroNCAP va introduce în ianuarie 2026 noi reguli la testele de siguranță

EuroNCAP

Adoptarea ecranelor și comenzilor tactile în mașină s-a făcut în detrimentul butoanelor clasice. Un exemplu elocvent în acest sens sunt modelele Tesla, ale căror funcții sunt accesate aproape exclusiv prin intermediul unor comenzi tactile.

Cu toate acestea, comenzile fizice ar putea reveni dacă producătorii auto vor dori să obțină rating maxim la testele de siguranță EuroNCAP. Asta pentru un plus de siguranță. Reprezentanții organismului spun că șoferii nu sunt atenți la drum preț de câteva secunde doar pentru că trebuie să acceseze astfel de funcții.

În acest sens, EuroNCAP le recomandă producătorilor din Europa să includă mai multe butoane și comenzi fizice în habitaclu pentru siguranța șoferului. Vorbim aici de funcții precum semnalizatoare, lumini de avarie, claxon, ștergătoare sau apel de urgență. Acesta va fi un criteriu ce va trebui respectat pentru ca modelele să primească 5 stele.

EuroNCAP va introduce în ianuarie 2026 un set de reguli noi cu privire la acest aspect. Numărul de butoane și comenzi fizice pentru funcțiile de bază ale unei mașini va reprezenta un criteriu esențial în acordarea ratingului maxim la testele de siguranță. Se pare că producătorii auto susțin aceste schimbări și vor face modificările necesare pe viitoarele lor automobile.

Sursa: Motor1

Articole similare

Fondurile alocate programului Rabla, consumate deja în proporţie de 80%

Robert Stan

Cu o doză de nostalgie, spunem „Adio, Buli!”

Ford și Google, parteneriat strategic. Modernizarea mașinilor devine o prioritate

Florin Amariei