AUTOpro
Generale Stiri

Dacia Speeder: cehii și-au imaginat cum ar arăta cea mai spectaculoasă și mai ieftină mașină sport

Dacia

Dacia și-a obișnuit clienții de-a lungul timpului cu mașini care oferă niveluri ridicate de robustețe, fiabilitate, utilitate și funcționalitate la prețuri accesibile. Dar, câți dintre români și-au imaginat vreodată cum ar arăta un model sport cu mulți cai-putere sub capotă produs la Mioveni?

Răspunsul la această întrebare l-au dat cehii de la Garaz.cz, care și-au imaginat o Dacia sport cu linii moderne şi dotări de ultimă generaţie, care dacă ar prinde viață, ar putea fi urmașul modelelor 1310 și 1410 Sport.

În colaborare cu designerul Rostislav Prokov, site-ul a realizat un set de fotografii digitale cu Dacia Speeder, un coupe sport complet diferit comparativ cu ceea ce ne-am obișnuit să lanseze Dacia.

Dacia Speeder nu seamănă cu nici un model produs până acum la Mioveni

Dacia
Foto: Garaz.cz

Pentru aceste randări s-a plecat de la popularul model Sandero, ceea ce înseamnă că, dacă ar fi introdus în producția de serie, mașina va oferi exclusiv tracțiune pe puntea față. 

Din punct de vedere vizual, modelul sport urmează, evident, filozofia de design a mărcii autohtone, care cuprinde noul logo și farurile cu noua semnătură LED. Totodată, există și un set de faruri de ceață, dar și un radar pentru tehnologia de frânare de urgență.

Privită din lateral, Dacia Speeder ar avea o siluetă mult mai aerodinamică față de orice alt model lansat până acum de producătorul de la Mioveni.

Aspectul exterior al sportivei imaginate de cehi este întregit de jantele din aliaj, care ascund un sistem de frânare cu discuri atât pe față, cât și pe spate. Totodată, luminile de semnalizare sunt amplasate pe aripile față, în timp ce mânerele ușilor ar fi încastrate în caroserie.

La spate regăsim un eleron subtil, în timp ce blocurile optice folosesc la rându-le tehnologia LED. Pe portbagaj se află și logo-ul mărcii, precum și emblema Speeder.

Speeder ar fi cea mai puternică Dacia produsă vreodată

Dacia Speeder folosește un șasiul de Sandero modificat, astfel că garda la sol este mai mică datorită unor amortizoare recalibrate.

Sistemul de evacuare al acestei Dacia sport are o singură terminație montată central în spoiler. De aceea, dacă mașina ar fi produsă în serie, probabil că nu va avea roată de rezervă, ci doar un kit de reparare a penelor de cauciuc.

Designer-ul Rostislav Prokov s-a gândit și cum ar arăta versiunea standard a lui Speeder. Astfel, aceasta ar fi lipsită de barele de protecție, mânerele și capacele oglinzilor. De asemenea, pentru ca prețul să fie mai mic, jantele din aliaj au lăsat locul unora din oțel, însă design-ul ar fi tot unul care să sublinieze ideea de sportivitate.

În același timp, dacă privești mai atent vei observa trei detalii de design subtile. Este vorba despre capacul rezervorului de combustibil, antena de tip aripioară de rechin și lumina de stop amplasată în partea de jos a lunetei. 

Dacă Dacia s-ar gândi la un astfel model sport, Speeder ar putea fi unul dintre cele mai ieftine coupe-uri sport de pe piață. Însă, nu trebuie să uităm că Speeder este doar rodul imaginației celor de la Garaz.cz.

Sursa: Garaz.cz

Articole similare

Skoda va lansa în 2026 un SUV complet electric, care va oferi până la 7 locuri

Mihai Morcovescu

BMW Seria 7 va primi în 2024 un sistem de conducere autonomă de nivel 3

Mihai Morcovescu

Formula 1: Fără cursă la Hockenheim, dar cu trei noi Mari Premii în calendar

Robert Stan