AUTOpro
Generale Industrie Stiri

Chinezii de la Geely au achiziționat 7,6% dintre acțiunile mărcii Aston Martin

Dacia

Producătorul chinez de automobile Geely Auto a devenit oficial acționar al mărcii Aston Martin după ce a cumpărat 7,6% dintre acțiuni. Cel mai mare producător auto privat din China deține și alte mărci importante precum Daimler, Volvo, Polestar, Proton și Lotus.

În acest fel, Geely devine al patrulea acționar al brandului britanic de mașini de lux. Ceilalți acționari sunt reprezentați de Fondul de Investiții Publice din Arabia Saudită, care deține 16,7% dintre acțiunile Aston Martin, consorțiul Yew Tree condus de Lawrence Stroll (patronul echipei de Formula 1), care deține 18,3% dintre acțiunile mărcii, și Mercedes-Benz, care deține o cotă de 9,7% la producătorul din Insulă.

Geely nu a dezvăluit suma pentru care a cumpărat acțiuni la Aston Martin

Geely

Daniel Donghui Li, CEO al Zhejiang Geely Holding Group, s-a declarat încântat de această tranzacție și spune că istoricul companiei pe care o conduce și tehnologia vor contribui la succesul viitor al mărcii din Gaydon.

„Așteptăm cu nerăbdare să explorăm oportunități potențiale de angajare și colaborare cu Aston Martin, în timp ce aceasta continuă să-și execute strategia de a obține o creștere durabilă pe termen lung și o profitabilitate crescută”, a spus Li.

Cum se vede în România această tranzacție?

AUTOpro, prin vocea editorului Dan Vardie, a anticipat achiziționarea Aston Martin de către Geely în urmă cu câțiva ani.

„Noi la AUTOpro am prognozat cu mulți ani in urmă această operațiune. Odată cu achiziția unui pachet important la Mercedes-Benz, AUTOpro a descoperit că, indirect, Geely devine acționar și la Aston Martin, fiind doar o chestiune de timp până va avea acțiuni în mod direct. L-am întrebat la vremea aceea pe președintele An al grupului Geely dacă există interes în a achiziționa o cotă importantă de acțiuni la producătorul britanic. An ne-a spus că nimic nu poate fi exclus, însă pe atunci investiția în Lotus era prioritară. Între timp, Lotus are un plan articulat de dezvoltare, iar Aston Martin are probleme în continuare”, a declarat Dan Vardie.

Miliardarul Laurence Stroll care a preluat conducerea „de facto” a companiei prin achiziționarea unui pachet important de acțiuni, se dovedește mai puțin vizionar pentru Aston Martin, iar schimbările de management nu au adus, deocamdată, rezultate financiare bune. Așa cum îl cunoaștem pe Eric Li, proprietarul grupului Geely, ne putem aștepta la schimbări importante. Probabil că în următoarele luni vor apărea și primele efecte”, a mai spus Dan Vardie.

Aston Martin va lansa primul model full electric în 2025

Geely

Suma pentru care Geely a achiziționat cele 7,6 procente nu a fost dezvăluită. Anunțul oficial vine la câteva luni după ce constructorul britanic și-a dezvăluit noua siglă împreună cu planurile sale de repoziționare strategică.

În esență, asta înseamnă că Aston Martin va lansa primul său model electric în cursul anului 2025, iar începând cu 2026 toate modelele din gamă vor avea sisteme de propulsie electrificate.

Până atunci, în 2024, britanicii vor lansa noul hypercar Valhalla (foto), primul model hibrid plug-in al companiei. Cunoscut anterior sub numele de Vanquish, un supercar „entry-level” este planificat să-și facă debutul în 2025. Acesta va fi propulsat de un V8 de proveniență AMG în loc de V6 așa cum era planificat inițial.

Sursa: China Daily

Articole similare

Proiect al Gabrielei Firea: Taxă pentru accesul auto în București

Robert Stan

Skoda a publicat un video teaser cu noua Octavia facelift

Mihai Morcovescu

Fondatorul Nikola a demisionat în urma unui scandal de înșelătorie