AUTOpro
Generale Industrie Stiri

China a produs în 2023 peste 30 de milioane de automobile, ceea ce reprezintă un nou record

Producţia de automobile din China a atins în 2023 un nivel-record datorită creșterii semnificative a exporturilor de vehicule electrice către Rusia.

Acest lucru a fost posibil datorită retragerii marilor constructori occidentali de pe piața rusă.

Câte automobile au produs în total constructorii din China?

Producția și exporturile de mașini ale Chinei au atins un nivel-record anul trecut. Asta, pe măsură ce piața internă s-a redresat, iar constructorii din această țară asiatică au umplut golul lăsat de producătorii occidentali care s-au retras din Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Astfel, producătorii din China au construit anul trecut 30,16 milioane de vehicule, în creştere cu 11,6% comparativ cu 2022. În același timp, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Automobile din China (CAAM), livrările en-gros (care includ livrările către dealeri) au urcat cu 12%, până la 30,09 milioane. În ambele cazuri vorbim despre noi recorduri, care le depășesc pe cele stabilite în 2017. Exporturile au crescut cu 58%, până la 4,91 milioane unităţi.

China

Datele CAAM scot în evidenţă tranziţia pieţei auto chineze către modele electrice şi hibride. Cererea pentru mașinile plug-in hybrid a crescut cu 85%, până la 2,80 milioane de unităţi. De asemenea, vânzările de vehicule pur electrice au crescut cu 25%, până la 6,68 milioane de unităţi.

Rusia a fost principala destinaţie pentru exporturile de automobile ale Chinei în decursul anului trecut. Asta, în condiţiile în care a primit peste 841.000 de vehicule în primele 11 luni ale anului, mai mult de dublu comparativ cu ocupanta locului al doilea în acest top, Mexicul. Constructorii auto chinezi au profitat de retragerea unor companii precum Volkswagen şi Toyota după invazia rusească din Ucraina.

Grupul SAIC Motor Corp este cel mai mare exportator auto din China, urmat de Chery Automobile, care a urcat pe locul al doilea graţie livrărilor spre Rusia. Pe locurile următoare se situează Zhejiang Geely Holding Group şi Chongqing Changan Automobile, potrivit CAAM.

Potrivit Global Times, de la începutul său, în 1953, industria auto din China a progresat de la an la an. În 1956, primul camion Jiefang fabricat în această țară a ieșit de pe linia de producție. În 2009, producția și vânzările au depășit pentru prima dată 10 milioane de unități, depășind SUA pentru a fi cel mai mare producător și exportator de mașini din lume. China a deținut acest titlu timp de 15 ani.

Sursa: Global Times

Articole similare

Hyundai introduce o serie de actualizări în gama i30: faruri și stopuri LED în standard

Mihai Morcovescu

Volkswagen va lansa în 2026 un SUV compact electric bazat pe actualul ID.3

Mihai Morcovescu

BMW a lansat primul model cu tracțiune față: Seria 2 Active Tourer