AUTOpro
Generale Concept car Green car Stiri

CES 2024: Mercedes-Benz Concept CLA Electric anunță o berlină compactă care va debuta în acest an

Producătorul german de automobile Mercedes-Benz a prezentat la CES 2024 noul concept CLA Electric, care prefigurează o berlină de clasă compactă, care va fi lansată mai târziu în acest an.

Vehiculul promite o autonomie de 750 de kilometri și este primul model bazat pe noua arhitectură modulară (MMA), care va reprezenta baza viitoarei generații de modele electrice ale mărcii.

Mercedes-Benz Concept CLA Electric va oferi o autonomie de 750 km

Fotografii: Dan Cutui, Las Vegas

Mercedes-Benz Concept CLA Electric a debutat în premieră la salonul auto IAA Mobility de la Munchen din septembrie anul trecut. Acesta preia o bună parte din tehnologia pe care am văzut-o pentru prima dată pe Vision EQXX, inclusiv propulsorul electric.

Viitorul CLA-Class electric va fi oferit atât în versiune sedan, cât și Shooting Brake sau crossover. Modelul va oferi motorizări electrice și termice și va avea o autonomie de 750 de kilometri în regim WLTP. Consumul anunțat va fi de circa 12 kWh/100 km.

Un calcul simplu dezvăluie că bateria va avea o capacitate de aproape 90 de kWh. CLA-Class electric va avea o autonomie ce va depăși cu circa 112 km cea mai mare autonomie oferită de un model Tesla.

Având în vedere aceste cifre, capacitatea bateriei ar trebui să fie de aproximativ 90 de kWh. Noul Concept CLA Electric primește o arhitectură de 800 de volți și se poate încărca cu până la 250 de kW la o priză de încărcare rapidă.

Astfel, mașina se va încărca mai repede decât o Tesla, mai exact în 15 minute, interval în care poate primi energie pentru o autonomie de 400 de kilometri. Spre comparație, Tesla adaugă aproximativ 320 de km.

Propulsorul electric, denumit MB.EDU, este dezvoltat de Mercedes-Benz. Acesta produce 238 CP și este cuplat la o cutie de viteze automată cu două trepte. Datorită tehnologiei Vehicle-to-Home (V2H) și Vehicle-to-Grid (V2G), prototipul electric va putea fi folosit și ca sursă de energie pentru alimentarea cu curent electric a unei locuințe.

CLA Electric primește limbajul de design Sensual Purity

Estetic vorbind, Concept CLA-Class primește noul limbaj de design Sensual Purity. Mașina păstrează silueta unei berline compacte, dar aduce o serie de noutăți majore față de versiunea de serie.

În față avem o grilă de dimensiuni mari, care este acoperită și iluminată cu o serie de steluțe LED tridimensionale. Capota a fost alungită, iar farurile adoptă un design nou. Luminile principale sunt desenate în forma siglei Mercedes-Benz.

Deasupra farurilor este prezentă o bandă LED iluminată, care unește farurile și se întinde până la portiere. Aceeași configurație a luminilor regăsim și la spate. Aspectul exterior este completat de jantele de 21 de inch și plafonul panoramic din sticlă iluminat.

Interiorul noului concept preia multe elemente estetice de la Vision EQXX, cum ar fi ecranul Superscreen. Acesta este împărțit în trei zone și este amplasat pe toată lățimea planșei de bord. Scaunele au un design specific unui concept, sunt îmbrăcate în piele Nappa albă și au o țesătură mov creată din PET-uri reciclate.

Totodată, ornamentele de pe consola centrală și mânerele interioare ale portierelor sunt confecționate din hârtie reciclată. Buzunarele ușilor conțin porțiuni de mătase prelucrată în laborator.

Șoferul dispune de un instrumentar digital, sistemul multimedia este la mijloc, iar pasagerul primește un sistem de infotainment separat

Noua generație Mercedes-Benz Clasa CLA va debuta în 2024 și va fi produs în Germania, Ungaria și China.

Sursa: Mercedes-Benz

Articole similare

Uber ar fi putut avea probleme și cu Apple

Filip Sîrbu

Competiţia „Cel mai 4×4” din România și-a desemnat câștigătorii ediției cu numărul 24

Darius Pana

Chinezii de la BYD intenționează să construiască o fabrică de mașini electrice în Mexic

Mihai Morcovescu