AUTOpro
Generale Industrie Stiri

Americanii au inventat cea mai albă vopsea din lume. Reflectă razele solare în proporție de aproape 98% (cu video)

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Purdue (SUA) au dezvoltat „cea mai albă vopsea din lume” care a fost obținută vreodată. Testele efectuate relevă capacitatea acestei formule îmbunătățite de vopsea „ultra-albă” de a reflecta razele de soare în proporție de 97,9%.

Asta sugerează, spun oamenii de știință, că ar putea contribui la economisirea energiei și la combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, revoluționara vopsea este suficient de subțire pentru a fi utilizată inclusiv în industria auto.

Noua vopsea ultra-albă va fi folosită în industria auto și în cea aeronautică

albă

În urmă cu un an și jumătate, o echipă de cercetători de la universitatea din orașul american West Lafayette (Indiana) a inventat o vopsea albă care era capabilă să reflecte razele solare în proporție de 98,1%. Dacă era aplicată pe o mașină, temperatura din habitaclu scădea cu până la 4,5°Celsius sub temperatura ambientală.

Dar, pentru asta, vopseaua trebuia aplicată într-un strat cu o grosime de 400 de microni. Vopseaua era, însă, „grea” pentru a putea fi aplicată pe o mașină. Comparativ, grosimea medie a stratului de vopsea pe o mașină variază între 100 și 180 de microni.

Acum, specialiștii de peste Ocean au prezentat o formulă îmbunătățită a vopselei. Aceștia susțin că noua vopsea este cu 80% mai ușoară, aplicată fiind într-un strat de 150 de microni. În plus, vopseaua ultra-albă reflectă razele solare în proporție de 97,9%.

Cea mai recentă formulă este o vopsea nanoporoasă, care încorporează nitrură de bor hexagonală ca pigment, o substanță folosită în principal în compoziția lubrifianților precum uleiul de motor.

„Această vopsea are acum potențialul să răcească exteriorul avioanelor, trenurilor sau al mașinilor. Un avion care stă nemișcat pe pistă într-o zi toridă de vară nu va mai trebui să utilizeze sistemul de aer condiționat la intensitate mare pentru a răcori interiorul, ceea ce înseamnă că va economisi cantități mari de energie”, a declarat George Chiu, profesor în cadrul Universității Purdue.

Specialiștii susțin că această vopsea este deosebit de utilă pentru că, spre deosebire de alte metode locale de răcire precum aparatele de aer condiționat, odată ce este aplicată, nu emite gaze de seră. Vopseaua radiază energia solară în spațiul profund, ceea ce înseamnă că elimină căldura de pe planetă.

Sursa: Carscoops

Articole similare

Jeep Wagoneer S Trailhawk este conceptul care anunță o versiune off-road a SUV-ului electric american

Mihai Morcovescu

Uber s-ar putea alia cu Hyundai pentru a dezvolta o flotă de automobile autonome

administrator_autopromag

Din 2024, DS va produce doar mașini electrice

Florin Amariei