AUTOpro
Generale Industrie Stiri

Porsche atinge o valoare de piață de 85 de miliarde de euro și devine cel mai valoros producător auto din Europa

După succesul listării la bursă de la sfârșitul lunii septembrie, Porsche a devenit cel mai valoros producător de automobile din Europa, depăşind Grupul Volkswagen. Chiar dacă la începutul săptămânii acţiunile constructorului de mașini de lux au scăzut sub preţul de listare, la 81 de euro, în contextul declinului de pe pieţele bursiere, ele au urcat în dimineaţa zilei de joi la 93 de euro.

Astfel, capitalizarea sa bursieră a ajuns la 85 de miliarde de euro, depășind-o pe cea a Volkswagen, în valoare de 77,7 miliarde de euro. Avansul vine după ce băncile de investiţii implicate în listare au achiziţionat aproape 3,8 milioane de acţiuni pentru 312,8 milioane de euro.

Ulterior, acțiunile au scăzut la 91,04 euro, dar evaluarea companiei, la puțin sub 84 de miliarde de euro, era încă mult peste cea a Grupului Volkswagen.

Porsche devansează Grupul Volkswagen și Mercedes-Benz

„Datele referitoare la inflaţia din Europa şi din SUA, temerile privind aprovizionarea cu energie în Europa şi escaladarea războiului din Ucraina au dus la fluctuaţii care au impus măsuri de stabilizare la scară mică”, a declarat un purtător de cuvânt al Volkswagen.

Podiumul topului celor mai valoroşi producători auto din Europa este completat de Mercedes-Benz cu 57,2 miliarde de euro. Pe locurile următoare se află BMW cu 47,5 miliarde de euro şi Grupul Stellantis cu 39,7 miliarde de euro.

Acțiunile achiziționate între 29 septembrie și 4 octombrie au reprezentat aproximativ 11% din volumul total de tranzacționare de la listare constând din aproximativ 34 de milioane de acțiuni. În general, până la 14,85 milioane de acțiuni, în valoare de 1,2 miliarde de euro, sunt disponibile prin opțiunea greenshoe în cele patru săptămâni de la oferta ca măsură de stabilizare.

Porsche este a cincea cea mai valoroasă companie listată din Germania, după Linde, SAP, Deutsche Telekom și Siemens. De asemenea, brandul din Stuttgart este a 25-a cea mai valoroasă companie din Europa, peste giganți precum Glencore.

Aceasta este una dintre cele mai mari listări din Europa şi a doua cea mai mare din Germania, de la debutul lui Deutsche Telekom, în 1996. Preţul indicativ al ofertei a fost la limita superioară a intervalului anunțat în această lună, care este cuprins între 76,50 şi 82,50 de euro/acţiune.

Sumele rezultate în urma acestei listări vor ajuta Volkswagen să îşi finanţeze tranziţia către electromobilitate şi investiţiile în software, au precizat reprezentanții companiei din Wolfsburg.

Sursa: Reuters

Articole similare

Preț confirmat oficial pentru Dacia Spring

Gabi Gogiu

Lamborghini Huracán STO, lansat oficial în România

Florin Amariei

Campania „Provocarea Castrol Verificarea Uleiului” vizează creșterea afacerii pentru service-urile auto

Gabi Gogiu