AUTOpro
Stiri Analiza AUTO pro Exclusiv

Standardele Euro 7 și impactul lor asupra poluării urbane în Uniunea Europeană

În prezent, poluarea aerului provenită de la vehiculele cu motor cu combustie internă reprezintă o amenințare tăcută pentru sănătatea publică din Europa. Potrivit unui recent raport al Agenției Europene de Mediu (EEA), nivelurile de poluare rămân mult peste limitele sănătoase, iar traficul rutier este un contribuitor major.

În această perioadă, statele membre ale UE și Parlamentul European urmează a se întâlni încă o dată pentru a negocia o nouă legislație menită să abordeze poluarea urbană. Standardele „Euro 7” sunt proiectate să limiteze emisiile auto și să alinieze nivelurile de poluare din UE cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, presiunea industriei și opoziția politică amenință să slăbească și să amâne propunerea. Vom explora motivele pentru care acest lucru ar putea fi catastrofal pentru cetățenii europeni.

State membre UE

Ce reprezintă Euro 7?

Euro 7 reprezintă revizuirea iminentă a standardelor de emisii pentru vehiculele din UE, având ca scop reducerea poluării generate de mașini. Regulile actuale Euro 6 stabilesc limite maxime pentru gazele nocive și particulele emise de autoturismele și autoutilitarele noi. Noul set de reguli își propune să reglementeze toate vehiculele, inclusiv camioanele și autobuzele, sub o singură normă de emisii. Acestea contribuie la obiectivul Pactului Verde European de a atinge emisii de gaze cu efect de seră cu valoarea netă zero până în 2050.

De ce are nevoie UE de standarde mai stricte privind emisiile auto?

nemultumiri fit for 55 si Euro 7

Mașinile cu motor cu ardere internă, în special cele cu motoare diesel, eliberează oxizi de azot (NOx) în aer, care se transformă rapid în dioxid de azot (NO2), cauzând 49.000 de decese premature anual în UE, conform EEA. Acest lucru contribuie și la formarea particulelor fine (PM2.5) mai nocive, numărul estimat de decese anuale în plus fiind de 238.000. Traficul rutier intens este responsabil pentru aproape două treimi din încălcările limitelor de poluare aeriană din UE între 2014 și 2020 și generează 37% din emisiile totale de NOx în zonele urbane, unde trăiesc 70% dintre europeni.

Importanța standardelor Euro 7

Pentru a se alinia cu recomandările OMS, UE trebuie să reducă la jumătate limitele de concentrare a NO2 și PM2.5 până în 2030, conform propunerilor revizuite ale Directivei privind Standardele de Calitate a Aerului. Reducerea emisiilor de NOx din eșapament este esențială pentru atingerea acestui obiectiv, iar singura modalitate de a o realiza este prin standardele robuste Euro 7, conform unei evaluări de impact realizate de Comisia Europeană.

Amenințările asupra standardelor Euro 7

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din vara anului 2024, negocierile pentru finalizarea standardelor Euro 7 și revizuirea strâns legată a Directivei privind Standardele de Calitate a Aerului par a aduce rezultate dezamăgitoare. Propunerile au fost deja slăbite în urma voturilor Consiliului European și ale Parlamentului în septembrie și noiembrie 2023, din cauza presiunii din partea industriei auto, dar nu numai, cât și a opoziției politice. În timp ce Parlamentul dorește amânarea alinierii la ghidurile OMS până în 2035, anul de la care în UE se vor vinde strict autovehicule noi cu emisii zero, Consiliul a recomandat amânarea până în 2040.

Cum ar putea slăbirea standardelor Euro 7 să afecteze UE?

O normă Euro 7 slăbită ar putea costa cetățenii UE aproximativ 100 de miliarde de euro în daune de sănătate și mediu până în 2050. Analiza Consortium for ultra-low vehicle emissions (CLOVE) pentru revista Voxeurop a descoperit că poluarea în exces din vehiculele vândute înainte de eliminarea treptată a motoarelor cu ardere internă în 2035 va continua să afecteze aerul până la sfârșitul duratei lor de viață. CLOVE, format din specialiști de top în domeniul auto din Europa, a asistat Comisia Europeană în pregătirea propunerii Euro 7 și a estimat că reducerea emisiilor ar aduce beneficii economice și de mediu semnificative.

Standardele Euro 7 reprezintă o oportunitate crucială pentru îmbunătățirea calității aerului și sănătății publice în UE. Cu toate acestea, lobby-ul din industrie și opoziția politică pun în pericol această oportunitate. Adoptarea unor standarde solide este esențială pentru a evita costuri enorme în daune de sănătate și mediu și pentru a atinge obiectivele ambițioase ale Pactului Verde European. Cetățenii europeni au nevoie de măsuri decisive pentru a asigura un viitor mai curat și mai sănătos, iar implementarea standardelor Euro 7 solide reprezintă un pas crucial în această direcție.

Articole similare

Chinezii de la NIO au inaugurat prima stație de schimb de baterii din Europa

Mihai Morcovescu

Rimac Nevera, primul hypercar electric din lume, se prezintă în versiunea de serie

Darius Pana

Bugatti La Voiture Noire este cea mai scumpă mașină din istorie: 16.7 milioane euro

Dragos Baltateanu