AUTOpro
Green car Stiri

Serbia va avea fabrica de motoare electrice

Serbia va avea o fabrica de motoare electrice, dupa ce Nidec, companie japoneza, a anuntat o investitie in tara vecina de aproape 2 miliarde de dolari.

Masinile electrice incep sa devina din ce in ce mai preferate de clientii europeni, asa cum am putut observa recent in raportul Jato Dynamics. Pentru ca orice tendinta noua este intampinata de companiile pregatite cu entuziasm, Nidec a anuntat ca va pune bazele unei fabrici de motoare electrice in Serbia.

Vecinii nostri se vor bucura de o investitie de aproape 2 miliarde de dolari (aproximativ 200 de miliarde de yeni), conform anuntului facut de insusi Shigenobu Nagamori.

Nidec intentioneaza astfel sa se apropie de constructorii auto europeni si sa le ofere variante mai ieftine de productie pentru motoarele electrice sau, asa cum mai sunt ele cunoscute, e-axle sau e-drive. Compania japoneza tinteste un market share de peste 35% si estimeaza ca acest segment va produce venituri de peste 30 de miliarde de dolari anual incepand cu 2030.

Tehnologia propusa de Nidec tinteste sa faca masinile cu propulsie integral electrica mai ieftine. Reprezentantii companiei mai spun ca trecerea la autovehicule complet electrice va duce la o scadere consistenta a emisiilor de carbon. Conform datelor furnizate de ICCT si citate de Reuters, masinile cu motor termic (ICE) se fac vinovate de 17% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.

Fabrica de motoare electrice Nidec urmeaza a-si deschide portile in 2023, daca nu vor aparea provocari importante pe parcurs.

Numere mari

Fondatorul Shigenobu Nagamori a mai spus ca in Serbia se vor produce intre 200.000 si 300.000 de astfel de unitati.

Nidec este renumita la nivel mondial pentru motorasele electrice pe care le folosesc telefoanele sau alte terminale mobile, insa in 2014 a facut pasul catre zona auto prin achizitionarea Honda Elesys si partea concentrata pe automotive a Omron Corp in 2019.

Compania japoneza nu este, insa, singura cu astfel de planuri marete. Denso si Seiki au format un parteneriat numit BluE Nexus in 2019 si urmaresc sa faca impreuna acelasi lucru. In acelasi timp, LG Chem are in plan sa extinda unitatea din Polonia, iar Samsung SDI are o fabrica in Ungaria si o va extinde.

Nidec are o fabrica si in Romania, la Arges. Nidec Global Appliance Romania a fost infiintata in anul 2016, cand grupul japonez a achizitionat de la omul de afaceri George Copos societatea Ana Imep de la Stefanesti. Recent, Nidec a facut concedieri in Arges.

Alegerea facuta de Nidec ridica cateva semne de intrebare pentru autoritatile din tara noastra, intrucat investitia in Serbia ar putea anula operatiunile economice din spatiul carpato-danubiano-pontic.

Nidec a fost infiintata in anul 1973 in Kyoto.

Articole similare

Țările UE care reduc cu adevărat impactul mașinilor casate asupra mediului

Florin Amariei

Ford România a donat trei vehicule EcoSport ca material didactic pentru elevii și studenții craioveni

Filip Sîrbu

Inside story Noile Dacia Sandero, Sandero Stepway și Logan

Cătălina Cozma

Leave a Comment