AUTOpro
Stiri

Pal-V Liberty – prima masina zburatoare care poate fi inmatriculata in UE

pal-v liberty masina zburatoare

Pal-V Liberty este prima masina zburatoare care poate fi inmatriculata in UE. Este, totodata, si primul automobil din lume de acest fel care poate circula legal pe drumurile publice din tarile membre ale blocului comunitar si SEE.

Compania olandeza Pal-V anunta ca autovehiculul la care lucreaza de peste 20 ani a fost aprobat pentru inmatriculare si poate rula legal pe orice drum public din UE, cu toate ca inca nu e clar daca si poate zbura de pe un drum de acest fel. Ar fi o priveliste de neratat, asta e clar. Imaginati-va ca-l zariti cum trage pe dreapta, se desfasoara integral si calatoreste doar pe calea aerului.

Liberty, asa cum a denumit Pal-V masina zburatoare, este, asa cum spune insasi compania, primul autovehicul de productie care a fost aprobat pentru a putea circula pe drumurile publice din cadrul Uniunii Europene. Acesta are deja placute de inmatriculare olandeze, iar acest lucru ii confera dreptul de a putea strabate toate tarile UE/SEE.

Liberty este un triciclu. Da, are doar trei roti. Chiar si asa, nu acesta este argumentul principal care v-ar putea atrage. Faptul care are si aripi reprezinta un imbold puternic si… Indraznim sa spunem, neobisnuit.

pal-v liberty masina zburatoare

Masina zburatoare este un autovehicul cu doar trei roti, doua in spate si una in fata. Exista mai multe motive pentru care constructorul a ales aceasta configuratie de tractiune, insa principalele raman omologarea facila si pastrarea unei greutati optime ce permite ridicarea de la sol.

Liberty ofera… Libertate!

Automobilul-avion a primit ok-ul autoritatilor, printre altele, pentru franare, emisii si zgomot. Activitatea de verificare si incercare a inceput in februarie 2020 si s-a incheiat la final de octombrie 2020.

“Cooperam cu organismele decizionale si institutiile statului olandez inca de la bun inceput pentru a putea trai acum acest moment. Bucuria pe care o simtim acum cu totii este imensa. A fost o provocare uriasa sa cream un aparat de zbor pliabil care sa poata trece cu brio de toate testele impuse. Resimt toata energia si motivatia echipei noastre de a merge si catre urmatorul pas: aprobarea pentru a putea zbura”, a spus CTO-ul Pal-V, Mike Stekelenburg.

Liberty va trebui sa mai treaca de aproximativ 1.000 de teste pentru a se putea desprinde de la sol cu aprobarea autoritatilor, insa echipa estimeaza ca acest lucru se va intampla in 2022.

La prima vedere ar arata mai degraba ca o ambarcatiune care s-ar impaca bine cu valurile, insa designul Pal-V Liberty e gandit pentru a strapunge cu usurinta aerul. Din fata, Pal-V Liberty ne duce cu gandul la un McLaren care si-a pierdut simtul esteticii si pare ca a fost gandit sa fie amfibiu.

Sub “capota” se ascunde un sistem de propulsie care produce 100 de cai putere zgomotosi. Intregul ansamblu este capabil de o viteza maxima de 160 de km/h si va putea atinge pragul de 100 de km/h in doar 9 secunde. Cu toate ca aceste valori nu sunt realmente convingatoare, ne reamintim faptul ca nu e necesar sa fii foarte rapid pentru a te desprinde de la sol.

Pentru a calatori deasupra celorlati participanti la trafic care n-au o astfel de masina, va trebui sa astepti cateva minute pentru ca intregul mecanism sa se desfasoare. Liberty se transforma intr-un autogir (girocopter) ce poate transporta doi oameni folosindu-se de motorul separat de 200 de cai putere si rotorul mare care se invarte deasupra masinii zburatoare pentru a genera portanta. Are nevoie de aproximativ 330 de metri de drum pentru a se ridica in aer si, odata desprins de la sol,poate atinge 180 de km/h pana la inaltimea de 3.500 de metri. Nu pare mult, dar daca tinem cont de limita de 130 km/h sau 140 km/h de pe drumurile europene… Deja sunt interesanta initiativa olandezilor!

Clientii care vor dori sa beneficieze de avantajele Pal-V Liberty vor avea nevoie de doua “permise de conducere”: unul pentru traficul rutier, iar celalalt pentru autogir. Conform Pal-V, unii clienti ai companiei deja au inceput pregatirile pentru a putea trai experienta de indata ce aceasta va fi posibila.

Pal-V Liberty nu este singurul mijloc de transport care vrea sa revolutioneze modul in care calatorim. AeroMobil, originar din Slovacia, urmareste acelasi tel. Ramane de vazut cine va reusi sa ne aduca prima masina zburatoare care functioneaza fara niciun fel de problema.

Articole similare

Ferrari Omologata: o nouă creație unică

Volkswagen a dezvăluit noul Golf facelift la 50 de ani de la debutul primei generații

Mihai Morcovescu

Programul Rabla 2019 începe pe 6 aprilie cu un buget de 322 milioane lei

Dragos Baltateanu

Leave a Comment