AUTOpro
Generale PHEV Plug-in Hybrid Stiri

Toyota Prius a ajuns la a cincea generație. Modelul va fi disponibil în Europa în 2023 în versiune plug-in hybrid (cu video)

Producătorul japonez de automobile a dezvăluit cea de-a cincea generație Toyota Prius, care este un model complet nou, mai jos, mai lat dar și ceva mai scurt. Însă, peste toate acestea este faptul că noua iterație este mai performantă.

Noul Prius este echipat cu un sistem de propulsie plug-in hybrid de 223 CP și va fi disponibil exclusiv în Europa începând cu anul viitor. Autonomia anunțată în modul pur electric este de circa 90 de kilometri.

Toyota Prius 2023 are un design complet nou

Toyota Prius

La capătul unei campanii de promovare presărată cu o serie de imagini-teaser, Toyota a publicat informațiile și fotografiile oficiale referitoare la de-a cincea generație a modelului Prius. Mașina se distinge printr-un design nou, un spațiu mai generos pentru pasageri, dar și îmbunătățiri pentru sistemul de propulsie plug-in hybrid.

Dezvoltată pe platforma Toyota New Global Architecture (TNGA-C), noua iterație Toyota Prius se bazează pe aceeași siluetă familiară a predecesorilor săi.

Ca gabarit, însă, este cu 46 mm mai scurt și cu 50 mm mai scund comparativ cu modelul pe care îl înlocuiește. În același timp, mașina a câștigat în lățime 22 mm, iar ampatamentul a crescut cu 50 mm.

Din punct de vedere vizual noua Toyota Prius are faruri LED, iar la spate regăsim o bandă LED care se întinde pe toată lățimea mașinii. Aspectul exterior este completat de un set de jante pe 19 inch, care sunt oferite standard. În același timp, pentru un plus de dinamism, centrul de greutate a fost coborât.

La interior, clienții vor beneficia de un ecran central de 12,3 inch, un instrumentar de bord complet digital și de un sistem de iluminare ambientală. Acesta din urmă va ține loc și de sistem de alertă pentru șofer.

Noul Prius plug-in hybrid dezvoltă 223 CP

Din punct de vedere tehnic, versiunea 2023 a lui Toyota Prius va fi oferit exclusiv în Europa în varianta plug-in hybrid. Acesta utilizează un motor pe benzină de 2,0 litri și 151 CP, care lucrează împreună cu un motor electric de 162 CP. Puterea totală a ansamblului este de 223 CP.

Autonomia în modul electric nu a fost dezvăluită, însă asiaticii susțin că valoarea a crescut cu 50% comparativ cu vechiul model. Bateria are o capacitate utilizabilă de 13,6 kWh, însă capacitatea de încărcare nu a fost nici ea divulgată.

Totodată, mașina poate fi echipată și cu panouri solare pe plafon. Acest sistem de încărcare produce suficientă energie pentru ca noul Prius să poată parcurge 1.250 de kilometri pe an.

Debutul comercial în Europa este planificat pentru primăvara anului 2023.

Sursa: Toyota

Articole similare

Volkswagen dezvăluie ID.4, noul său SUV complet electric

500 de exemplare BMW i3 vor fi folosite în capitala Poloniei de către serviciul de car sharing Innogy go!

Dragos Baltateanu

Volkswagen ID.7 Tourer: primele imagini cu succesorul electric al lui Passat Variant

Mihai Morcovescu