AUTOpro
Generale Stiri

Toyota lucrează la o nouă transmisie manuală pentru viitoarele modele hibride

Producătorul japonez de automobile Toyota nu va renunța la cutia de viteze manuală. De altfel, compania asiatică a anunțat că a depus un patent pentru o nouă astfel de transmisie, care va fi destinată viitoarelor sale modele hibride.

Potrivit reprezentanților companiei, comparativ cu o cutie manuală obișnuită, noua transmisie va fi ceva mai complexă.

Toyota ar putea lansa noua cutie de viteze manuală până în 2026

Toyota

Pe măsură ce piața vehiculelor hibride și electrice s-a dezvoltat tot mai mult în ultimii ani, cutia de viteze manuală a început să dispară din oferta marilor producători auto. În prezent, acestea se regăsesc doar pe modelele echipate cu motoare termice sau pe cele cu sisteme mild-hybrid.

Cu toate acestea există constructori care nu renunță la sistemul de schimbare manuală a treptelor de viteză. Unul dintre aceștia este Toyota, care a anunțat că pregătește o astfel de transmisie pentru mașinile cu sisteme de propulsie hibride sau electrice.

În acest sens, japonezii anunță că au depus un brevet încă din luna august 2021. Informațiile au fost publicate, însă, de abia în februarie, iar acum au fost făcute cunoscute și detaliile referitoare la noua cutie de viteze.

Astfel, aceasta va dispune de o supapă de transfer, care va include trei pompe de ambreiaj. Acestea vor fi conectate la pedala de ambreiaj și la computerul mașinii. Potrivit patentului, acest lucru ar permite șoferului să aleagă treptele mult mai ușor decât s-ar aștepta cineva de la o transmisie manuală.

În plus, va fi înlesnită și schimbarea modului de rulare de la motorul termic la cel electric. Computerul va acționa automat ambreiajul atunci când mașina este pe cale să se oprească sau la momentul plecării de pe loc. Noutatea constă în faptul că șoferul nu va fi nevoit să apese pedala de ambreiaj.

Bineînțeles că șoferul va putea acționa pedala de ambreiaj la nevoie. Sistemul va permite și un mod de rulare prin care computerul mașinii este decuplat de la ambreiaj.

Noua cutie de viteze manuală ar putea debuta până în 2026, odată cu următoarea generație de modele hibride de la Toyota.

Sursa: Carscoops

Articole similare

Noul Opel Astra Sports Tourer Electric va putea fi comandat în țara noastră de la jumătatea lunii septembrie

Mihai Morcovescu

Toyota a dezvăluit un pick-up Hilux cu sistem de propulsie prin pile de combustie pe hidrogen

Mihai Morcovescu

Apple introduce Auto Do Not Disturb

Filip Sîrbu