AUTOpro
Generale Green car Stiri

Audi pregătește înlocuitorul electric al lui A3. Acesta ar urma să fie lansat înainte de 2027

Germanii de la Audi își intensifică procesul de tranziție către o gamă de modele electrifice și anunță că vor lansa un nou automobil cu emisii zero accesibil. Informația a fost confirmată de directorul tehnic Audi, Oliver Hoffman, într-o declarație pentru publicația britanică Autocar.

Acesta va fi încadrat în clasa mini și va înlocui în gama de la Ingolstadt actualul A3, însă deocamdată nu se știe dacă se va numi la fel sau dacă va primi o nouă denumire. Debutul este programat înainte de 2027.

Viitorul Audi A3 electric va avea versiuni de performanță S și RS

Audi

Se știe deja de mai multă vreme că producătorul german va lansa începând din 2026 numai modele electrice. Ultimul autovehicul convențional echipat cu motor cu ardere internă va fi scos din producție în 2033, iar acest se pare că va fi actualul A3.

Potrivit lui Hoffman, viitorul model cu emisii zero va avea dimensiuni apropiate de cele ale lui A3 și va fi plasat în gamă sub SUV-ul compact Q4 e-tron. De asemenea, succesorul compactei germane va fi construit pe noua platformă dedicată SSP.

Printre avantajele oferite de noua arhitectură comparativ cu actuala MEB se numără o înălțime mai mică a podelei și o modularitate mai mare pentru o diferențiere a modelelor.

Datorită noii platforme, viitorul electric german va oferi o nouă arhitectură electrică de 800 de volți. Aceasta va oferi timpi de încărcare semnificativ mai mici comparativ cu sistemul de 400 de volți al actualelor modele bazate pe MEB.

De asemenea, modelul va fi capabil să tragă curent cu viteze de până la 270 kW, în timp ce repriza de încărcare 10-80% se va realiza în doar 10 minute pentru o autonomie de 130 de kilometri. Arhitectura SSP este dezvoltată pentru a putea găzdui baterii „solid state”, care vor asigura o autonomie de până la 700 de kilometri.

Dat fiind faptul că, din 2026, Audi va furniza doar mașini electrice, este de așteptat ca viitorul succesorul lui A3 nu va mai beneficia de tradiționala configurație roți motrice față. Potrivit sursei citate, acesta ar urma să primească inclusiv versiuni de performanță S și RS. Acestea vor adopta o configurație cu două motoare și tracțiune integrală.

În același timp, viitorul model „entry-level” cu emisii zero va fi disponibil în două variante de caroserie. Este vorba despre un hatchback cu 5 uși și sedan cu 4 uși.

Sursa: Autocar

Articole similare

Fotografii cu viitorul SUV subcompact Alfa Romeo au fost „scăpate” pe internet

Mihai Morcovescu

“Opel va rămâne la fel de germanic ca și până acum” – Carlos Tavares

Filip Sîrbu

O săptămână dedicată femeilor