AUTOpro
Generale Stiri

Un studiu arată că aproape 50% dintre șoferi depășesc limita legală de viteză cu cel puțin 24 km/h

Aproape jumătate dintre conducătorii auto depășesc în mod frecvent limita legală de viteză cu 24 km/h sau mai mult, conform unui studiu realizat de Fundația AAA pentru Siguranța Traficului în SUA.

Cercetarea, care a implicat un eșantion de 2.700 de șoferi, a analizat comportamentele considerate riscante ale acestora și modul în care ele pun în pericol siguranța participanților la trafic.

Studiu AAA: 75,9% dintre șoferi spun că nepurtarea centurii de siguranță reprezintă un risc major

studiu

Comportamentele periculoase la volan s-au înmulțit în ultimii patru ani, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a accidentelor rutiere. Un studiu recent al Fundației AAA pentru Siguranța Traficului în SUA arată că, în ultima lună, aproape jumătate dintre respondenți au recunoscut că încalcă des limita de viteză legală cu cel puțin 24 km/h.

De asemenea, 36% dintre cei care au fost chestionați au declarat că au circulat cu 16 km/h peste limita permisă în zonele rezidențiale, 27% dintre ei au trecut pe culoarea roșie a semaforului, în timp ce 12,4% au recunoscut că nu au folosit centura de siguranță.

În mod paradoxal, 48,6% dintre șoferii participanți la studiu consideră că depășirea vitezei legale cu 24 km/h sau mai mult este foarte periculoasă. De asemenea, 80% dintre aceștia au catalogat trecerea pe culoarea roșie a semaforului drept o practică greșită, iar 75,9% au declarat că nepurtarea centurii de siguranță reprezintă un risc major.

7,4% dintre șoferi au recunoscut că au condus sub influența băuturilor alcoolice

Cu toate că majoritatea automobilelor din ziua de azi sunt dotate cu sisteme precum Android Auto și Apple CarPlay, un număr semnificativ de șoferi continuă să folosească direct telefonul mobil în timp ce conduc. Mai exact, 35,5% dintre participanții la studiul AAA au recunoscut că au ținut telefonul în mână sau au vorbit la acesta în ultima lună. Totodată, 37% au citit mesaje sau e-mailuri când se aflau la volan, iar 26,7% au scris sau au trimis mesaje în timpul condusului.

Mai mult, 60% dintre respondenți au declarat că au utilizat sistemul Apple CarPlay în ultimele 30 de zile. Șoferii cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani au recunoscut că folosesc cel mai mult dispozitivele mobile atunci când conduc. 

În ceea ce privește comportamentele deosebit de riscante, 7,4% dintre șoferi au recunoscut că au condus deși au consumat băuturi alcoolice, 5% au spus că au condus sub influența drogurilor, iar 20% au mărturisit că s-au urcat la volan deși se aflau într-o stare avansată de oboseală.

Studiul complet poate fi văzut aici.

Sursa: Motor1

Articole similare

Hyundai a anunțat lansarea unui model electric de competiție. Va fi prezentat la Frankfurt Motor Show

Robert Stan

Daimler începe producția de cutii de viteze automate 8G-DCT la Sebeș

Dragos Baltateanu

Alfa Romeo pregătește un nou SUV electric, care va rivaliza cu BMW iX

Mihai Morcovescu