AUTOpro
Generale Stiri

Carlos Ghosn, fostul CEO Nissan, a dat în judecată compania pentru 1 miliard de dolari

Fostul CEO Nissan, Carlos Ghosn a dat în judecată producătorul japonez de automobile și îi cere despăgubiri în valoare de peste un miliard de dolari.

Ghosn acuză Nissan, dar și alte 12 persoane din companie de defăimare, calomnie și fabricare de probe împotriva lui, transmite CNN.

Carlos Ghosn se ascunde de autoritățile japoneze în țara natală

Ghosn
Foto: TheCEOMagazine.com

Controversatul om de afaceri a fost CEO-ul Nissan în perioada 2001-2017. De asemenea, Carlos Ghosn a fost și șeful Grupului Renault și al alianței dintre cele două companii.

La un an după ce a părăsit compania, la sfârșitul lui 2018, el a fost arestat de autoritățile japoneze, fiind acuzat de multiple fraude. Detenția acestuia a fost prelungită de patru ori până ce fostul lider Nissan a reușit să evadeze din arest, în decembrie 2019, ascuns fiind într-o cutie la bordul unui avion privat. De atunci, fostul lider de la Nissan se află în Liban, un stat care nu își extrădează cetățenii.

În 2020, o comisie ONU a constatat că detenția lui într-o închisoare japoneză pentru mai mult de 100 de zile nu era nici necesară, nici rezonabilă. Astfel, i-au fost încălcate drepturile. Decizia de a-i prelungi în patru rânduri mandatul de arestare pentru a-i prelungi detenția a fost „nedreaptă”, potrivit grupului de lucru pentru detenția arbitrară al Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Aceeași entitate spunea atunci că planul lui Ghosn de a aduce Nissan, Renault și Mitsubishi Motors într-o mare alianță cu Fiat Chrysler a dat naștere unor reacții adverse ale conducerii japoneze a companiei japoneze.

Ghosn spune că este victima unui complet

ghosn

Procesul împotriva Nissan a fost intentat în Liban, țara natală a lui Ghosn. Fostul președinte al Nissan se ascunde în Liban de justiția din Japonia.

În procesul intentat celor de la Nissan, Carlos Ghosn acuză și alte 12 persoane din interiorul companiei. Printre aceștia se numără un angajat, doi manageri și doi membri ai consiliului de supraveghere. Ex-șeful de la Nissan spune că aceștia ar fi complotat împotriva lui.

Un oficial al mărcii japoneze a declarat că Nissan nu a primit până în prezent nici un document care să ateste existența acestui proces. Cu toate acestea, procurorii din Liban care se ocupă de acest caz au anunțat că audierile vor începe în luna septembrie.

Sursa: CNN

Articole similare

GAC Aion Hyper SSR: Chinezii atacă segmentul supercar-urilor electrice cu un bolid de 1.224 CP (cu video)

Mihai Morcovescu

Lincoln va lansa primul model electric în 2025. Acesta va fi un SUV cu 7 locuri

Mihai Morcovescu

Dacia Sandero, vedeta pieței spaniole în luna mai

Robert Stan