AUTOpro
Generale Eveniment Stiri

Concursul de Eleganţă Sinaia 2023 revine în actualitate după o pauză de 3 ani

Concursul de Eleganță Sinaia, cel mai important eveniment din Europa Centrală şi de Est dedicat vehiculelor de epocă, revine după o pauză de 3 ani. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 iunie. Editorul AUTOpro face parte din juriu și anul acesta, fiind singurul care a fost în juriu încă de la început.

În total vor fi prezentate pe covoruș roșu și pe aleile de la Castelul Peleș 43 de automobile și motociclete de epocă, de la Dacia Lăstun până la Lamborghini Miura.

Concursul de Eleganță Sinaia, la cea de-a 10-a ediție

Foto: Dragoș Savu/2019

Evenimentul aduce participanţi din România, dar şi un număr-record de participanţi din afara ţării: Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Polonia şi Marea Britanie. Unii dintre aceştia și-au anunțat deja intenţia de a parcurge şi mai bine de 1.000 km pe roţi până la eveniment cu automobile foarte valoroase.

În lumea concursurilor de eleganţă moderne, Concursul de Eleganţă Sinaia își propune să aducă în prim-plan nu doar automobile valoroase, ci și pasiunea şi poveștile pasionaților.

Un automobil devine valoros nu doar prin prețul de achiziție, ci şi atunci când în spate există o poveste frumoasă sau încăpățânarea și pasiunea cu care proprietarii au restaurat, uneori în zeci de ani, venerabile vedete ale șoselelor. De aceea, la Sinaia pot străluci în egală măsură automobile interbelice de lux sau automobile autohtone care ţin în viaţă istoria automobilului românesc.

Concursul de Eleganţă Sinaia este organizat cu sprijinul primăriei oraşului Sinaia şi a muzeului naţional Peleş într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Castelul a găzduit două ediţii clasice ale Concursului de Eleganţă, în 1934 şi 1935, și încă mai păstrează urmele garajelor regale.

Relansat în 2011, evenimentul a ajuns la a 10-a ediţie modernă exact în anul în care principalul organizator, Retromobil Club România, aniversează 25 de ani de la înființare.

Ce vom vedea la ediția din acest an?

Evenimentul are în prim-plan o serie de aniversări importante din partea a doi producători mondiali emblematici: Porsche și BMW. Aniversarea a 75 de ani de istorie Porsche este marcată de prezența unui automobil BMW 356 pre-A, adus din Germania de la Muzeul Porsche, dar și de o grupă specială în concurs dedicată acestui eveniment.

Totodată, BMW aniversează 90 de ani de grilă dublă – unul dintre cele mai celebre repere de design din lumea automobilului, cu o grupă dedicată, în timp ce o mică expoziţie marchează centenarul BMW Motorrad. În prim-plan va fi şi aniversarea a 100 de ani de la crearea cursei de 24 de ore de la Le Mans, precum şi 175 de ani de la naşterea lui Giovanni Battista Pirelli, un pionier al industriei anvelopelor.

După ce, la ultima ediție, evenimentul a oferit o perspectivă a viitorului cu echipa „Blue Streamline” de Formula Student ca invitată specială, ediţia din acest an are o altă prezenţă sportivă inedită: MINI Electric Racing – primul MINI Electric de competiţie din istorie şi una dintre primele maşini de curse din lume construită pe baza unui automobil electric de serie, un proiect românesc pregătit de atelierul Engage Engineering.

Concursul de Eleganță Sinaia 2023: Informaţii de acces

Accesul la Concursul de Eleganță Sinaia 2023 este gratuit la toate manifestările lui, inclusiv prezentarea oficială din faţa Castelului Peleş.

Rugăm publicul larg să respecte participanţii la eveniment şi vehiculele expuse, unele cu o valoare în euro de şase cifre. În acelaşi timp, trebuie să luaţi în considerare că spaţiul de parcare din zona Economat este rezervat exclusiv pentru vehiculele istorice şi shuttle pentru eveniment. Considerând şi traficul de pe Valea Prahovei, recomandăm celor interesaţi să ia în considerare transportul cu trenul până la Sinaia.

Prognoza meteo menţionează posibilitatea de averse locale. Chiar şi în acest condiţii, evenimentul va avea loc, există doar posibilitatea unor mici ajustări de program.

Totuşi, cei care nu pot participa la eveniment pot urmări live prezentarea oficială de la Castelul Peleş pe canalele Facebook Retromobil, Concursul de Eleganţă Sinaia şi BMW România.

Concursul de Eleganță Sinaia 2023: program

24 iunie
• 10:00-16:00 – Expoziţia automobilelor participante, la Castelul Peleş, Economat şi Castelul Pelişor.
• 10:00 şi 14:30 – Tururi ghidate, cu start de la Carol Gastro Bierhaus.
• 12:00-14:30 – Parada pe platoul Castelului Peleş. Automobilele participante vor defila pe categorii prin faţa juriului C.E.S. şi a publicului.
• 17:00-18:00 – Turul oraşului Sinaia.
• 18:00-19:30 – Festivitatea de premiere. Automobilele vor defila în faţa Casinoului din Parcul Central din Sinaia

Sursa: Concursul de Eleganţă Sinaia

Articole similare

Microtaxiul electric al EAV – soluția pentru traficul urban

Andrada Arsenie

Chinezii de la Geely au achiziționat 7,6% dintre acțiunile mărcii Aston Martin

Mihai Morcovescu

Google va elimina panoul Assistant Driving Mode la ceva mai mult de 1 an de la debut (cu video)

Mihai Morcovescu