AUTOpro
Generale Industrie Stiri

Aramco preia 10% din Horse Powertrain, compania de motoare termice cu activități și în România

Gigantul Aramco, lider mondial în domeniul energiei și al produselor chimice, a semnat acorduri definitive pentru a achiziționa un pachet de 10% din acțiunile Horse Powertrain Limited.

Vorbim despre noua companie globală de motoare și transmisii, care are activități importante și în România. Renault Group și Geely vor păstra câte 45% din acțiuni la noua companie a grupului francez.

Horse Powertrain Limited este evaluată la 7,4 miliarde de euro

Horse

Prețul pe care Aramco va trebui să îl plătească la closing, sub rezerva îndeplinirii condițiilor necesare, inclusiv obținerea aprobărilor de reglementare, se va baza pe o evaluare corporativă de 7,4 miliarde de euro.

Această investiție va consolida contribuția Aramco la tranziția energetică globală prin dezvoltarea și comercializarea unor soluții de mobilitate mai durabile, precizează reprezentanții companiilor implicate. Sunt prevăzute, de asemenea, acorduri de colaborare pentru Aramco și Valvoline privind tehnologiile, combustibilii și lubrifianții. Asta, pentru a îmbunătăți performanța Horse Powertrain Limited în domeniul motoarelor termice.

Aramco, Renault Group și Geely consideră că decarbonizarea cu succes a industriei auto va necesita combinarea mai multor tehnologii (cum ar fi motoare termice extrem de eficiente, transmisii și sisteme hibride, combustibili alternativi – precum combustibilii sintetici cu emisii scăzute de carbon și hidrogenul, dar și electrificarea vehiculelor) pentru a sprijini tranziția energetică și evoluția mobilității în întreaga lume.

„Se așteaptă ca investiția Aramco să contribuie direct la dezvoltarea și implementarea globală a motoarelor termice accesibile, eficiente și cu emisii reduse de carbon. Alături de Geely și Renault, intenționăm să ne valorificăm expertiza și resursele colective pentru a sprijini progresele revoluționare în tehnologiile motoarelor și combustibililor. Punând un accent major pe inovație, scopul nostru este să oferim soluții care să reducă emisiile din sectorul transporturilor, satisfacând în același timp nevoile producătorilor și șoferilor. Parteneriatul pe termen lung cu Valvoline și Horse Powertrain Limited, Renault Group și Geely, ca parte a acestei investiții, demonstrează capacitatea Aramco de a crea și de a capta valoare la nivel global”, a declarat Ahmad O. Khowaiter, vicepreședinte executiv pentru Tehnologie și Inovare al Aramco.

Cine este Horse Powertrain Limited

La rândul său, Luca de Meo, CEO al Renault Group, spune că „decarbonizarea industriei auto nu se va face singură. Este nevoie de cei mai buni jucători care să își unească forțele pentru a deschide noi căi și a găsi soluții inovatoare. Aceasta este ceea ce realizăm astăzi, primind Aramco ca partener strategic al HORSE Powertrain Limited. S-a născut o echipă grozavă pentru a reinventa viitorul tehnologiilor termice și hibride”.

Misiunea Horse Powertrain Limited este aceea de a deschide calea pentru tehnologiile de ultimă generație, cu emisii foarte scăzute. Capacitățile unice ale Aramco, inclusiv o rețea globală de centre de cercetare și dezvoltare unde se efectuează cercetări privind combustibilii sintetici, hidrogenul și optimizarea motorului termic, vor facilita dezvoltarea de soluții accesibile și durabile cu emisii scăzute de carbon.

Iată cum arată fișa sintetică Horse Powertrain Limited:

  • 17 locații de producție în întreaga lume
  • 9 clienți industriali în 130 de țări
  • 5 centre de cercetare și dezvoltare
  • 19.000 de angajați
  • Implantare strategică axată pe Europa, China și America Latină
  • 5 milioane de grupuri motopropulsoare pe an
  • Acoperire pentru toate tipurile de soluții de propulsie: full hybrid și plug-in hybrid cu autonomie mare, precum și motoare termice cu combustibili alternativi, cum ar fi etanol, metanol, GPL, GNC, hidrogen etc.

Sursa: Horse Powertrain Limited

Articole similare

Continental investește la Timișoara într-un sistem de depozitare integral automatizat

Robert Stan

BMW Skytop Concept va evolua într-un model de serie, care va fi lansat în 2026

Mihai Morcovescu

Noutățile din prima zi a Salonului Auto de la Shanghai

Filip Sîrbu