Compania americană Alef Aeronautics a prezentat prima mașină zburătoare din lume care primește oficial certificatul de zbor din partea guvernului SUA.
Denumită Alef Model A, aceasta este o mașină complet electrică cu dublă utilizare. Ea poate fi condusă pe șosele, dar se și poate zbura cu ea, la fel ca o dronă, pentru a se evita traficul aglomerat. Producția lui Model A va demara în cel de-al patrulea trimestru din 2025.
Cine este Alef Aeronautics?
Alef Aeronautics este o companie de automobile și aviație cu sediul în SUA. Începând cu 2015, dezvoltă și promovează o mașină zburătoare, care decolează vertical și se înclină lateral pentru a zbura ca un biplan (avion cu două aripi suprapuse).
În 2016, Alef Aeronautics a construit primul său prototip. Acesta se potrivea unor constrângeri specifice, inclusiv conducerea ca o mașină adevărată, cu abilități de decolare verticală și relativ accesibilă. Ulterior, Draper Associates Fund V a investit trei milioane de dolari în acest proiect.
În octombrie anul trecut, americanii au prezentat Model A, prima mașină zburătoare electrică cu abilități reale de conducere pe șosele și de decolare și aterizare verticală (eVTOL).
Ce autonomie are Alef Model A
Mașina zburătoare Model A are o autonomie de rulare pe șosele de 320 de kilometri și o rază de zbor de 177 de kilometri. Pentru a zbura cu această mașină va fi necesară o licență pentru drone.
În aer, vehiculul se înclină lateral la 90 de grade, astfel încât părțile laterale devin aripile de sus și de jos ale unui biplan. Totodată, cabina de formă sferică se rotește, astfel încât cei doi pasageri să rămână în picioare și să privească în direcția de mers. Pentru a zbura, mașina folosește opt elice ascunse în caroseria perforată.
Vehicului de la Alef costă 300.000 de dolari și deja a fost pre-comandat de 440 de clienți în primele trei luni, aflăm de la site-ul EVMarket.
Alef Aeronautics dezvoltă în prezent un sedan cu 4 locuri, denumit Model Z. Acesta ar trebui să fie lansat în 2035 și ar urma să aibă un preț de pornire de 35.000 de dolari. Autonomia de rulare anunțată va fi de 480 de kilometri, iar cea de zbor de 350 de kilometri.
Ce este un certificat FAA?
Un certificat FAA (n.n. – US Federal Aviation Administration) este obținut de companiile care dețin avioane experimentale, care zboară în timpul procesului de certificare.
De asemenea, eVTOL este denumirea utilizată de mai multe companii pentru un vehicul zburător, care poate ateriza și decola pe verticală, întocmai ca o dronă.