AUTOpro
Test drive Stiri

Test Drive în Premieră Ford Puma Gen-E – Succes garantat

Test in premiera Ford Puma Gen-E

Testele naționale cu Ford Puma Gen-E ne-au dat șansa de a descoperi toate atuurile, dar și imperfecțiunile modelului produs la Craiova. Este oare acesta din start un câștigător doar pentru că variantele termice ale crossover-ului sunt atât de bine primite de clienți încă de la lansarea mașinii sau este nevoie de ceva special în lupta tot mai aprigă din segmentul EV-urilor de buget? Aflăm imediat împreună tot ce merită știut despre Puma Gen-E.

La sfârșit de 2024 Ford arată lumii noul Puma Gen-E, EV-ul pe care avea să-l fabrice în România, la Craiova, prin parteneriatul cu Ford Otosan. Am avut de așteptat până spre jumătatea anului 2025 spre a conduce și, astfel, a afla dacă acest model are într-adevăr tot ce-i trebuie spre a duce mai departe faima mașinii pe arhitectura căreia a luat ființă. Da, Puma Gen-E are la bază aceeași platformă tehnică cu cea a celorlalte variante Puma, fiind realizate desigur o multitudine de modificări, ajustări și optimizări pentru ca versiunea cu propulsie strict electrică să fie ceea ce trebuie, fără însă a se îndepărta mai deloc de rețeta originală.

Așadar, la exterior, noul Puma Gen-E nu a suferit intervenții stilistice majore, ba din contră. Aparte de grila „plină”, specifică majorității EV-urilor, diferențele sunt fie prea subtile spre a fi remarcate, fie nu există deloc. Iar această abordare o putem înțelege perfect, când ne amintim că Puma este cel mai de succes Ford din Europa. Principiul „de ce să schimbi ceva ce funcționează” se aplică de minune în cazul de față.

La interior, una dintre cele mai evidente deosebiri dintre Puma Gen-E și frații cu emisii este reprezentată fără discuție de consola centrală. Datorită faptului că levierul cutiei de viteze a fost relocat pe coloana de direcție, luând locul manetei pentru acționarea ștergătoarelor de parbriz, a fost degajat mult spațiu între pasagerii față.

Astfel, acolo a apărut o suprafață plană pe care pot fi așezate diferite obiecte (cu locaș dedicat unui smartphone, unde este și un pad de încărcare wireless încă din echiparea de bază), dar și suporturi de pahare / sticle și o cotieră sub care este un volum de depozitare corect pentru segmentul B. Doar că sub această consolă centrală apare un alt spațiu de depozitare, unul destul de generos. Tot acolo sunt și două mufe USB, una de tip A, cealaltă de tip C. Alte două mufe USB-C de încărcare pentru diferite dispozitive compatibile mai sunt și pentru pasagerii spate, lângă care mai este și o priză auto clasică pe 12V. O a doua astfel de priză mai este și în portbagaj. Apropo de acesta, este uriaș.

Volum de 566 litri în portbagaj + frunk la un crossover de segment B? Da, la Puma Gen-E!

Volumul standard, pe care îl poți împărți în două prin poziționarea pe unul sau celălalt nivel al podelei amovibile, este de 378 litri, oricum foarte bun pentru acest segment. Doar că, sub podeaua mobilă, la Puma Gen-E apare Gigabox (la celelalte Puma este Megabox, vă amintiți cu siguranță). Acest Gigabox adaugă nu mai puțin de 145 litri în portbagaj, ceea ce face ca volumul total din spatele haionului să ajungă la 523 de litri, iar asta până la linia lunetei și fără a rabata bancheta. Un volum impresionant pentru un crossover de segment B, căruia i se mai adaugă alți 43 de litri din frunk – portbagajul frontal, de sub capota față. Aici, sub un capac de plastic dedicat, poți depozita cablurile de încărcare, de exemplu, precum și alte obiecte de dimensiuni similare.

Iar dacă tot suntem la capitolul spațiu, trebuie spus că cel dedicat pasagerilor este (aproape) același pe care îl cunoaștem de la celelalte variante Puma. Amplasarea pachetului de baterii sub podeaua mașinii, cu precădere sub banchetă, a făcut ca aceasta să fie ceva mai sus poziționată, deci spațiul la cap pentru persoanele ce vor lua loc în spate este o idee mai limitat. Aici oricum Puma nu s-a descurcat grozav niciodată, deci am punctat deja unul dintre micile minusuri ale versiunii electrice, minus moștenit de fapt de la frații cu motoare termice.

Alte detalii ce ar mai merita menționate din zona de interior ar fi bara de sunet care se întinde deasupra instrumentarului de bord reprezentat din standard de un ecran masiv de 12.3 inch și care se continuă peste gurile de ventilație centrale. Vedem așadar că unele dintre cele 10 difuzoare ale sistemului premium de sunet B&O sunt dispuse chiar acolo, pe bord. Aș mai vrea să amintesc și despre lipsa comenzilor fizice dedicate climatizării automate (tot standard pe orice Puma Gen-E), comenzi ce sunt integrate strict în meniul sistemului de infotainment SYNC 4, cu touchscreen de 12 inch și cu conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto.

Fâșiile din piele artificială gri, cu cusături la vedere, ce se întind pe o bună parte a bordului, în special în dreptul pasagerului, adaugă o notă de eleganță și rup monotonia generată din folosirea în exces a culorii negre.

Din punct de vedere al calității de fabricație, nu aș spune că Puma Gen-E iese din tiparele clasei, cum nici nu aș aprecia că există ceva în neregulă. Asamblarea este strașnică, iar finisările de detaliu suficient de bine realizate, atât cât să nu te ducă gândul spre segmentul premium, dar nici să poți emite nemulțumiri.

Cam atât pe zona de analiză statică a mașinii, este timpul să ne urcăm la volan și să venim cu explicații din această postură.

Cum simți Puma Gen-E la proba de condus?

Test in premiera Ford Puma Gen-E

Motorul electric ce antrenează puntea față generează o putere maximă cel puțin rezonabilă, anume 123.5 kW / 168 CP și un cuplu mai mult decât acceptabil – 290 Nm. Cu aceste cifre în spate, Puma Gen-E se pune rapid în mișcare de pe loc, dar nu brutal. Niciodată mașina nu dă semne că ar rupe aderența și nu te bruschează pe tine, ca șofer, și nici pe pasageri. Accelerația 0 – 100 km/h se face în forță, fiind nevoie de doar 8 secunde pentru acest sprint, iar reprizele sunt și ele rapide, cel puțin până la viteze extraurbane Puma Gen-E este foarte grăbită, să-i spunem. Dar, repet, mașina nu are reacții violente, nu produce șocuri oricât de tare și de rapid ai apăsa accelerația la podea. Este un comportament cumva atipic pentru majoritatea EV-urilor, care vor parcă să iasă în evidență prin accelerații ce se produc instant la maxim. Din partea mea, abordarea Puma Gen-E este mai bună, astfel nu apar șocuri mecanice puternice în niciun subansamblu, este protejat atât trenul de rulare, cât și anvelopele.

Test in premiera Ford Puma Gen-E

La ținuta de drum, Gen-E este același Puma pe care îl cunoaștem de atâția ani. Este dinamic, vioi, agil și… cum mai vreți să-i spunem. Schimbă rapid direcția fără a induce mișcări ample caroseriei și menține foarte bine contactul cu suprafața de rulare, ceea ce se traduce prin multă plăcere produsă celui de la volan. Numai că, atunci când asfaltul nu este cel mai neted, mai pot apărea ceva șocuri și vibrații pe care suspensia nu le absoarbe cel mai corect. Dar asta numai în anumite cazuri, adică la gropi mici și pronunțate, pentru ca pe denivelările medii și lungi mașina să se așeze mult mai elegant.

Iată deci că Puma Gen-E este acel Ford care convinge acolo unde mai toate mașinile constructorului american o fac, anume la atitudinea de pe șosea. Își implică șoferul, căruia îi oferă multă satisfacție indiferent de stilul de conducere. Apropo de acesta, eu am abordat pe un mers relaxat, deși pe serpentine m-am bucurat de câteva ori bune de șasiul bine reglat al acestui EV, al cărui centru de greutate jos permite trecerea prin curbe la viteze neașteptat de ridicate.

Test in premiera Ford Puma Gen-E

În fine, fără prea multe excese și după un traseu de circa 130 de km, care a presupus coborârea din Poiana Brașov către Ploiești, respectând limitele legale de viteză, Puma Gen-E m-a răsplătit cu un consum de doar 10 kWh / 100 km. Incredibil, dar adevărat. Iar asta cu doi pasageri adulți (în total) la bord și fără să fac excese pe partea de șofat economic. Este adevărat că acest traseu a presupus strict coborâre, cu o diferență de nivel importantă, dar oricum consumul este excelent. Am observat chiar că în localități, acolo unde am mai pus la treabă și recuperarea energiei de la decelerare, consumul a scăzut și la 8 – 9 kWh / 100 km! Impresionant pentru un crossover de segment B, al cărui consum mediu WLTP este marcat la 13.1 kWh / 100 km.

Peste 400 km autonomie la o baterie de 43 kWh? Da, cu Puma Gen-E este posibil!

Autonomia pe care bateria Li-NMC de 43 kWh (capacitate netă) o poate asigura în medie, după normativul WLTP, ar fi între 347 și 376 km. Numai că la un consum precum cel obținut de mine autonomia poate fi și de 400 km, poate chiar o idee mai mult. Dar să spunem că Ford Puma Gen-E are o autonomie reală de circa 300 – 320 km, ceea ce nu ar fi deloc departe de realitate și ar consemna de fapt o autonomie mai mult decât rezonabilă la un crossover de segment B cu baterie de 43 kWh.

Încărcarea se face în regim AC cu maxim 11 kW, nimic special, dar nici pe DC nu avem o putere uriașă – până la 100 kW. Dar, la o stație de așa capacitate sau mai mare, Ford Puma Gen-E rezolvă repriza de încărcare 10 – 80% în doar circa 23 de minute, ceea ce nu este deloc rău, ba din contră.

Acum, să facem și o trecere rapidă în revistă a celor mai importante dotări pe care Ford Puma Gen-E le pune la dispoziția clienților. Echiparea de bază – Select, propune mai mult decât strictul necesar. Astfel, ai standard jante din aliaj pe 17 inch, spații suplimentare de depozitare Gigabox și frunk, consolă centrală premium cu cotieră retractabilă, planșă de bord cu inserții din piele artificială, frână de parcare electrică, iluminare ambientală multicolor, funcții One Pedal Drive și Propulsion Sound, aer condiționat automat, panou de bord digital cu ecran de 12.8 inch, sistem infotainment SYNC 4 cu touchscreen de 12 inch, conectivitate wireless Apple CarPlay și Android Auto și multe altele.

Test in premiera Ford Puma Gen-E

Cea de-a doua versiune de echipare – Premium, plusează cu jante din aliaj pe 18 inch, tapițerie scaune Neo Suede / Sensico, oglinzi pliabile electric cu proiecție luminoasă logo Puma, haion cu acționare electrică, sistem keyless entry and start, faruri Matrix LED cu Glare Free și sistem audio premium B&O cu 10 difuzoare.

Cum sunt prețurile, acel ultim element care este totuși cel mai important în decizia de cumpărarel? Se pleacă pentru Select de la 20.500 EUR cu TVA, dar și cu toate ecobonusurile incluse (atât cele de la Ford, cât și cel prins în programul Rabla Plus – 7400 EUR). Pentru varianta Premium trebuie adăugați 2.200 EUR, deci ajungem la un cost de 22.700 EUR cu TVA. 

Noi considerăm că Ford Puma Gen-E are tot ce-i trebuie și este propus la un preț cel puțin rezonabil raportat la autonomie, consum, volum de depozitare și dotări, ca să bifăm doar aspectele clare, ce pot fi parcurse de oricine direct din fișa tehnică. Când adaugi în discuție ținuta de drum și eficiența de necrezut, atunci Puma Gen-E devine și mai atractivă la prețurile date, iar noi nu ne mai putem îndoi de succesul ce-l așteaptă pe olteanul nostru !

Articole similare

Audi a lansat un nou brand dedicat pentru piața din China denumit… AUDI

Mihai Morcovescu

Nissan pregătește versiuni electrice pentru Juke, Qashqai și X-Trail. Debutul este planificat pentru 2025

Mihai Morcovescu

BMW Seria 4 a fost prezentat oficial

Robert Stan