AUTOpro
Emisii CO2 Generale Stiri

Comisia Europeană a oferit producătorilor mai mult timp ca să-și îndeplinească obiectivele privind emisiile

Într-un moment în care legislația europeană privind emisiile devine tot mai severă, Comisia Europeană a decis să acorde o amânare producătorilor auto.

UE le-a oferit un răgaz de încă doi ani pentru a se conforma standardelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Comisia Europeană a acordat constructorilor un răgaz de doi ani, până în 2027

comisia europeană

De obicei, când vine vorba despre deciziile luate de Uniunea Europeană, veștile nu sunt bune. De data aceasta, Comisia Europeană, care este organismul executiv al UE, a acordat timp suplimentar producătorilor auto pentru a-și îndeplini noile obiective pentru 2025.

În loc să fie obligați să se conformeze până la sfârșitul acestui an, constructorii vor avea încă doi ani la dispoziție pentru a reduce emisiile medii de CO₂ la nivelul întregului parc auto.

Decizia vine ca un compromis între obiectivele climatice ambițioase și realitățile tehnice și economice ale industriei. Votul Parlamentului European, favorabil ajustării calendarului de implementare a normelor de mediu pentru vehiculele noi, reflectă acest echilibru.

Cu un scor de 458 de voturi pentru, 101 împotrivă și 14 abțineri, eurodeputații au sprijinit propunerea Comisiei care prevede extinderea perioadei de tranziție până la sfârșitul anului 2027. În această perioadă, constructorii auto trebuie să reducă emisiile medii de CO₂ la 93,6 g/km.

Măsura luată de Comisia Europeană nu anulează, însă, obiectivele pe termen lung ale UE. Din 2030, se va aplica o nouă limită, și mai drastică, de doar 49,5 g/km. Mai mult decât atât, începând din 2035, va intra în vigoare interdicția vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare termice.

Excepție vor face doar cele alimentate cu combustibili sintetici nepoluanți. În cazul în care motoarele cu ardere internă pe bază de hidrogen nu vor câștiga o tracțiune semnificativă în următorii zece ani, am putea spune adio noilor vehicule diesel în cele 27 de țări ale UE.

Constructorii au evitat amenzi uriașe

Această decizie adoptată de Comisia Europeană survine într-un climat de presiune crescută asupra sectorului auto, determinat să adopte rapid tehnologii curate, în contextul în care cetățenii, orașele și reglementatorii cer soluții durabile pentru reducerea poluării urbane și combaterea schimbărilor climatice.

Între timp, producătorii auto răsuflă ușurați. Rolf Woller, șeful departamentului de Trezorerie și Relații cu Investitorii al Grupului Volkswagen, a estimat la începutul acestui an că gigantul din Wolfsburg s-ar fi putut confrunta cu amenzi de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru depășirea emisiilor.

Un alt jucător important, Stellantis, avertizase la sfârșitul anului trecut, prin intermediul directorului său operațional european, Jean-Philippe Imparato, că ar putea reduce producția de vehicule pe benzină și motorină pentru a evita ratarea obiectivelor de CO₂.

La rândul său, șeful Renault, Luca de Meo, și-a exprimat îngrijorarea, estimând că producătorii auto ar putea plăti împreună amenzi de până la 15 miliarde de euro.

Sursa: Motor1

Articole similare

Mobilize prezintă Duo și Bento, două concepte de vehicule electrice urbane

Mihai Morcovescu

Exclusivitate națională: Corespondență din New York

administrator_autopromag

Ford a prezentat oficial noul Focus ST Edition: 280 CP și 420 Nm (VIDEO)

Mihai Morcovescu