AUTOpro
Generale Green car Motorsport Stiri

Dakar 2024: Toyota și Honda vor lua startul cu un buggy alimentat cu hidrogen

Producătorii japonezi de automobile Toyota și Honda au anunțat că vor dezvolta împreună un buggy echipat cu motor termic alimentat cu hidrogen.

Cele două mărci vor concura cu acest vehicul în Raliul Dakar de anul viitor, care va avea loc în perioada 5-19 ianuarie 2024, în Arabia Saudită.

Noul buggy de la Toyota va folosi un motor cu 4 cilindri de 1,0 litru supraalimentat

Toyota

În ultima vreme, tot mai mulți producători dezvoltă sisteme de propulsie cu hidrogen, care va reprezenta o alternativă la vehiculele electrice.

Printre aceștia se numără și Toyota, care deja a experimentat acest segment cu două prototipuri GR Yaris și GR Corolla, care au fost testate în diferite curse de circuit. În plus, recent, Toyota a dezvăluit o versiune a camionetei Hilux alimentată cu hidrogen.

La începutul anului, Toyota și-a unit forțele cu Honda pentru a dezvolta motoare termice alimentate cu pile de combustie cu hidrogen. Colaborarea va da roade săptămâna viitoare la Salonul de mobilitate din Japonia, unde cele două mărci vor prezenta un buggy pentru cursele de rally-raid.

Până atunci, niponii au publicat o primă fotografie în format digital cu noul lor buggy alimentat cu hidrogen. Denumit HySE-X1 (n.n. – Hydrogen Small Mobility & Engine), acesta va folosi un motor cu 4 cilindri de 1,0 litru supraalimentat.

Șasiul cântărește circa 1.500 kg și a fost dezvoltat de belgienii de la Overdrive Racing. Aceștia l-au adaptat astfel încât să poată găzdui un rezervor de hidrogen și un sistem nou de alimentare. Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, noul HySE-X1 măsoară 3.530 mm în lungime, 2.070 mm în lățime și 1.700 mm în înălțime.

Acest prototip va lua startul în Raliul Dakar 2024, care va avea, în premieră, o nouă categorie destinată vehiculelor experimentale, denumită „Mission 1000”. Acest program urmărește promovarea soluțiilor alternative, hidrogen sau combustibili bio. Anul viitor, mașinile înscrise la această categorie nu vor fi cronometrate.

Sursa: Toyota

Articole similare

Alfa Romeo a publicat un teaser misterios, care dă startul unei noi ere în istoria mărcii

Mihai Morcovescu

Tesla importă în Europa mașini fabricate în China

Continental se conectează la Carnegie Technologies

Filip Sîrbu