AUTOpro
Stiri Industrie

Noile norme Euro 7 au fost aprobate de Parlamentul European. Când vor intra în vigoare?

În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul European și-a dat acordul pentru ca noile norme de poluare pentru vehiculele Euro 7 să rămână la fel cu cele actuale Euro 6.

Zilele trecute, Parlamentul European a aprobat în mod oficial inițiativa legislativă. Astfel, noile norme Euro 7 vor fi mai blânde comparativ cu propunerea inițială și mai apropiate de actualele norme.

Noile norme Euro 7 vor intra în vigoare în 2026

Euro 7
Foto: Pixabay

Potrivit Automotive News, Parlamentul European și Consiliul European vor trebui să negocieze acum varianta finală a măsurilor de depoluare cu Comisia Europeană și cu statele membre ale UE.

Inițial, noile standarde stabilite de Comisia Europeană erau foarte drastice. În plus, presiunile exercitate de unele state membre și de puternicul grup de lobby al industriei auto, ACEA (n.n. – Asociația Constructorilor Europeni de Automobile) au avut succesul preconizat.

ACEA și câteva state europene, între care și România, au susținut ideea că varianta inițială a normelor, propusă de comisie, ar fi fost prea costisitoare. Contestatarii unor norme Euro 7 foarte drastice susțin că, prin existența termenului-limită de 2035 pentru comercializarea în UE a mașinilor cu emisii de CO2, investițiile pentru o depoluare agresivă, precum cele impuse de prima variantă, ar fi inutile și ar aduce doar beneficii marginale.

De aceea, ar fi mai bine să se concentreze investițiile pe producerea de vehicule electrice decât pe îmbunătățirea impactului asupra mediului al mașinilor echipate cu motoare termice.

Drept urmare, parlamentarii europeni au votat o formă mai blândă a noilor standarde Euro 7. Aceasta păstrează limitele existente în cazul normelor Euro 6, însă include în premieră noua limită de emisii de particule provenite de la anvelope și de la sistemul de frânare.

Acum nu mai rămâne decât ca Parlamentul European și Consiliul European să poarte negocieri pentru a finaliza documentul. În același timp.

Parlamentul European a impus și un nou termen de implementare, care nu va mai fi 1 iulie 2025, așa cum era stabilit inițial, ci anul 2026, în cazul autoturismelor. Pentru camioane, noile norme Euro 7 ar urma să intre în vigoare în 2027.

Sursa: Automotive News

Articole similare

Va deveni Ola S1 cea mai importantă motocicletă a secolului 21?

Ana Cristina Militaru

VIDEO: Citroen prezintă un car de război inspirat de modelul clasic 2CV. Acesta apare în filmul „Asterix și Obelix: Regatul de Mijloc”

Mihai Morcovescu

3 milioane de vehicule Suzuki produse în fabrica Esztergom din Ungaria

Filip Sîrbu