AUTOpro
Stiri Green car

Primul camion electric Volvo a fost livrat în România

Primul camion electric Volvo din Romania

Electrificarea totală a parcului auto mondial nu se poate realiza fără ca transportatorii, fie ei de marfă sau persoane, să nu înlocuiască vehiculele actuale cu altele cu zero emisii. România face un pas important în această direcție, primul camion electric Volvo fiind deja livrat către o companie de transport.

Volvo Trucks, parte a Grupului Volvo, și-a definit strategia de sustenabilitate, cu obiectivul ca până în 2040 să înregistreze zero emisii nete de gaze cu efect de seră în întregul lanț valoric. Primul checkpoint este ca până în 2030 unul din două vehicule grele vândute de constructorul suedez să fie un camion electric Volvo.

Camion electric Volvo

Spre a atinge aceste ținte, Volvo Trucks a deschis în 2022 în Gent, Belgia, prima sa fabrică de asamblare a bateriilor. Aici, celulele și modulele de la Samsung SDI vor fi asamblate în pachete de baterii care sunt adaptate pentru orice camion electric Volvo din seriile FH, FM și FMX.

Gama camion electric Volvo

În România, primul camion electric Volvo este reprezentat de un autotractor FH 4x2T Electric de 40 de tone MTMA ansamblu. Pachetul de baterii al acestui exemplar este cel mai mare disponibil, anume 540 kWh, format din 6 module a câte 90 kWh.

Primul camion electric Volvo din Romania

Vehiculul este propulsat de 3 motoare electrice ce generează o putere maximă continuă de 490 kW (echivalentul a circa 666 CP). Cutia de viteze I-Shift este actualizată pentru un camion electric Volvo și poate susține un cuplu maxim de 29.000 Nm.

Încărcarea pachetului de baterii se poate face la curent AC cu o putere de până la 43 kW (circa 10 ore pentru încărcare completă) sau la stație DC cu maxim 250 kW (până la 80% în 90 de minute sau 0 – 100% în circa 2 ore).

Primul camion electric Volvo din țara noastră va fi cuplat la o semiremorcă cu agregat  frigorific alimentat și el electric, din propria baterie. Totodată, semiremorca este dotată cu o axă specială ce permite recuperarea energiei de la decelerare.

Primul camion electric Volvo din Romania

Traseul pe care îl va parcurge acest camion electric Volvo cu o autonomie maximă de 300 km va fi în jurul capitalei, dar și către orașe precum Giurgiu, Călărași, Slobozia, Urziceni, Fetești și chiar până la Constanța.

Articole similare

CES 2024: Continental a prezentat noul ecran transparent din cristal Swarovski

Mihai Morcovescu

DS9, nava amiral a mărcii DS, disponibilă pe piața din România

Filip Sîrbu

Jaguar și Land Rover își asumă „luxul curat”

Florin Amariei