AUTOpro
Industrie

Mașinile românilor în 2021. Mai puțină motorină, mai mult curent!

masini romani 2021

A fost un an dificil, însă 2021 a arătat cum în mod clar se modifică preferințele autohtone în materie de mașini: cele electrificate și-au dublat cota de piață! Iată și alte date relevante care ne arată noua față motorizată a României.

Dacă ieri vă arătam că mașinile rulate rămân în topul preferințelor, acum este momentul să explorăm mai în detaliu piața auto din România anului 2021.

În primul rând, poate fi observată o consolidare pentru exemplarele SUV care acum au o cotă de piață de 44,4% – o creștere de 6,7% față de 2020. Autoturismele din clasa C și clasa F completează podiumul.

În al doilea rând, mașinile pe benzină și cele pe motorină pierd teren în fața celor electrificate. Mai exact, fiecare a înregistrat o scădere de 0,3%, respectiv 8,1% și au ajuns la o cotă de 65,7%, respectiv 18,8%. Scăderea evidentă este pentru autoturismele diesel. Chiar dacă eficiența acestora este renumită și cuplul lor este unul folositor, românii sunt din ce în ce mai atrași de promisiunea electrificării parțiale sau totale.

Electrificarea, o campioană!

Prin urmare, exemplarele complet electrice, cele plug-in hibrid și cele hibrid au ajuns la o cotă de piață de 15,5% – mai mult decât dublu față de 2020!

Cele mai multe mașini complet electrice le-a vândut Dacia, iar aceasta a fost urmată de VW, Hyundai, Renault și, chiar dacă nu are o reprezentanță oficială în România, Tesla. Compania lui Elon Musk a devansat branduri precum Skoda, BMW sau Mercedes-Benz.

Cele mai multe mașini plug-in hibrid au fost vândute de Mercedes-Benz, Hyundai și BMW, în timp ce la capitolul hibrid conduc Toyota, Hyundai și Renault.

Campionii pot fi considerați Dacia Spring, VW Up!, Hyundai Kona, Renault Captur, Ford Kuga, Hyundai Tucson, Toyota Corolla, C-HR și Rav4.

Clienții cei mai numeroși rămân persoanele juridice cu 54% din total.

În cele din urmă, putem observa că tendințele se aplică și în România. Apetitul pentru EV, PHEV și HEV se conturează constant și crește de la an la an, chiar dacă în 2021 înmatriculările au scăzut cu 4,1%.

Articole similare

Ford va desființa 3.800 de locuri de muncă la fabricile sale din Europa

Mihai Morcovescu

Metaversul Industrial Renault duce digitalizarea Grupului la un nou nivel

Darius Pana

EVENIMENT Exclusiv AUTOpro. Interviu Jörgen Wulfsberg, director la CEVT: Mașina n-ar trebui să-mi spună ce să fac

Florin Amariei

Leave a Comment