AUTOpro
Stiri

Amazon Zoox lansează un vehicul bidirecțional autonom

Amazon Zoox se alătură vehiculelor electrice autonome de transport pentru călătorii în zone aglomerate, cum ar fi Nuro, LUTZ Pathfinder și e-Palette Toyota, și lansează un nou robotaxi. Vehiculul complet electric este conceput pentru a naviga în mediile urbane, având capacități de conducere bidirecționale și dimensiuni foarte mici, care îi permit să se deplaseze prin spații înguste.

Amazon a achiziționat Zoox la începutul acestui an, dar startup-ul își împărtășise deja viziunea pentru un viitor al vehiculelor cu conducere autonomă. În 2013, compania a lansat BOZ, un concept de șofer inteligent, care a fost creat pentru vehiculele autonome de nivel 4, ceea ce înseamnă că acestea se pot conduce singure în majoritatea scenariilor, fără a fi nevoie de intervenția umană.

Aceasta a fost o idee ambițioasă, care rămâne valabilă și astăzi, dar robotaxi-ul său omonim, recent dezvăluit, nu este atât de diferit de alte vehicule autonome în curs de testare, printre care se numără vehiculele utilizate de Clinica Mayo pentru a colecta teste COVID-19 sau vehiculele care au transportat studenți prin campusul Universității din Michigan.

Destinat aplicațiilor de călătorie, robotul Zoox are patru scaune orientate spre interior, nu are volan și beneficiază de un nou sistem de airbag conceput pentru vehiculele bidirecționale. Abilitatea de a se deplasa atât în ​​față, cât și în spate funcționează cu amprenta minusculă a vehiculului, care măsoară doar 3,63 m lungime și care îi permite vehiculului să se deplaseze prin spații compacte.

Vehiculul este alimentat de o baterie de 133 kWh, despre care compania spune că permite 16 ore de funcționare continuă. Un amestec de camera și radare îi permit robotaxiului să navigheze în mod autonom prin împrejurimi, în timp ce viteza sa maximă este de 120 km/h.

„Dezvăluirea funcționării și conducerii vehiculului nostru este o etapă interesantă în istoria companiei noastre și marchează un pas important în călătoria noastră către implementarea unui serviciu autonom de transport. Transformăm experiența călătoriilor pentru a oferi un serviciu de mobilitate superioară pentru orașe. Și, pe măsură ce vedem statistici alarmante în ceea ce privește emisiile de carbon și accidentele de circulație, este mai important ca niciodată să construim o soluție durabilă și sigură, care să permită călătorilor să ajungă din punctul A în punctul B”, spune Aicha Evans, director executiv al Zoox.

Nu se știe când și unde Zoox intenționează să-și ia primii pasageri, dar filiala independentă Amazon efectuează în prezent teste de vehicule în Las Vegas, San Francisco și Foster City.

Zoox Fully Autonomous, All-electric Robotaxi

Articole similare

SsangYong, din nou într-o situație dificilă

Robert Stan

Ford amână producția Escape

Autopromag

Încărcarea wireless rapidă și autonomă a EV-urilor, posibilă la scară largă

Florin Amariei

Leave a Comment