AUTOpro
Generale Green car Stiri

Acesta este noul Zeekr X, crossover-ul subcompact cu care chinezii vor ataca Europa

La capătul unei scurte campanii de promovare, producătorul chinez de automobile electrice deținut de Geely Automobile Holdings a dezvăluit noul Zeekr X. Crossover-ul subcompact cu emisii zero este cel de-al treilea model din portofoliul companiei înființată cu doar doi ani în urmă și fusese anunțat sub numele de Zeekr 003.

Automobilul își va face debutul în public cu ocazia Salonului Auto de la Shanghai din luna aprilie și va fi disponibil pe piața din Europa spre sfârșitul acestui an. Printre rivalii modelului asiatic se vor număra modele electrice deja consacrate ca Renault Megane E-Tech și Volkswagen ID.3.

Zeekr X va fi construit pe aceeași platformă ca smart #1

Zeekr 03

La doar trei zile după ce au publicat câteva imagini cu un prototip acoperit cu un camuflaj multicolor, cei de la Zeekr au dezvăluit noul crossover subcompact botezat X. Potrivit reprezentanților companiei, denumirea reprezintă „inspirația, caracterul explorator și imaginația mărcii Zeekr”.

La fel ca în cazul acelui teaser, și de această dată chinezii au dat publicității doar fotografii cu exteriorul lui Zeekr X, în timp specificațiile tehnice sunt încă ținute secret. Se știe, însă, că mașina va fi construită pe aceeași platformă SEA (Sustainable Experience Architecture ), la fel ca smart #1 și alte modele din grupul Geely, precum Volvo EX30.

SIngurele detalii cunoscute se referă la gabaritul mașinii. Astfel, aceasta este descrisă ca un crossover urban premium care are o lungime de 4.450 mm, o lățime de 1.836 mm și o înălțime de 1.572 mm. Ampatamentul măsoară 2.750 mm.

Portiere fără mânere și cel mai mic ștergător de lunetă din lume

Noul Zeekr X a fost proiectat de o echipă condusă de Stefan Sielaff la Zeekr Global Design Center din Göteborg. Modelul afișează un design destul de ciudat, mai ales la partea frontală, care amintește oarecum de alte automobile ale producătorului chinez, precum și de modelele celor de la Lynk & Co.

Modelul se distinge prin faruri separate cu LED-uri de zi verticale, o bară de protecție agresivă și portiere fără mânere. Privit din spate, Zeekr X prezintă un eleron supradimensionat, o lunetă foarte îngustă și unul dintre cele mai mici ștergătoare de lunetă pe care le-am văzut pe o mașină de serie. Totodată, stopurile subțiri sunt unite de o bandă luminoasă orizontală întreruptă la mijloc de logo-ul Zeekr iluminat.

După cum am spus, Zeekr păstrează deocamdată liniștea cu privire la detaliile tehnice. Totuși. se știe că versiunea de top va dispune de un sistem de propulsie cu două motoare electrice, care ar urma să ofere o putere maximă de aproximativ 428 CP, care îi va permite să sprinteze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 4 secunde. Vor exista, evident, și variante mai cuminți.

Potrivit presei chineze, Zeekr X va ajunge pe piața locală în prima parte a celui de-al doilea trimestru, după debutul de la Salonul Auto de la Shangha din luna aprilie. În Europa va sosi spre sfârșitul anului curent.

Sursa: Autoweek

Articole similare

Cum va arăta Dacia de 5.000 de euro

Castrol, parteneriat cu XING pentru răcirea avansată a bateriilor EV-urilor

Florin Amariei

Nokian Tyres investește16 milioane de euro într-un nou centru tehnologic și circuit de teste

administrator_autopromag