AUTOpro
Generale Green car Stiri Test drive

Test drive în premieră: BYD Dolphin Surf – Mașina care rescrie ierarhia în segmentul mașinilor electrice mici

Lansarea noului BYD Dolphin Surf reprezintă un moment important nu doar pentru producătorul chinez ci pentru întregul segment european al mașinilor electrice populare.

Noul model vine cu un pachet tehnologic și financiar care este greu de contracarat. Iar odată cu intrarea în fabricație în Ungaria, lucrurile vor și mai evidente… AUTOpro are toate detaliile, direct de la sursă!

Dan Vardie, Roma, Italia

Ce își propune BYD cu noul Dolphin Surf

BYD

Cu o lansare în multe capitale europene, BYD a vrut să demonstreze că noul Dolphin Surf este prima sa mașină globală. Lansat inițial în China sub numele Seagull –„pescăruș”, în română– a fost un succes după care a urmat lansarea în America de Sud sub numele Dolphin Mini.

Europa completează strategia BYD de a oferi un automobil electric mic – segmentele europene A și B – unde să își impună prezența printr-un mix de calități. AUTOpro a fost la Roma, alături de Stella Li, Președinta BYD Europa dar și alături de Alfredo Altavilla, consilierul principal al lui Stella pentru Europa și mai vechiul nostru prieten, fost nr. 2 la FCA în epoca Sergio Marchionne.

Am avut discuții atât cu Stella cât și cu Alfredo, de unde a rezultat nu doar un interviu exclusiv AUTOBEST – de unde am aflat în premieră mondială că Surf și Atto 2 vor fi produse la fabrica din Ungaria, livrabile la sfârșitul acestui an- dar și multe informații legate de capabilitățile lui Surf.

Potrivit lui Li, noul Surf este expresia cea mai clară a noii mișcări numite „The Green Wave”, o aluzie la faptul că BYD oferă doar mașini verzi, indiferent dacă este vorba de EV -cum este Surf – sau mai noua tehnologie U-DMi, pe care am regăsit-o la SUV-ul Seal, proaspăt laureat „Cel mai 4 x 2 SUV din România în 2025”!

Cu ocazia testului am făcut cunoștință și cu robotul Cruzr, dezvoltat de BYD. Designul său extrem de antropomorf îi permite să se miște cu aceeași flexibilitate și libertate ca un om, optimizând interacțiunea utilizatorului și eficiența operațională. Robotul umanoid Cruzr utilizează voce, text, video și interacțiuni bazate pe acțiune pentru a oferi consultanță completă, sesiuni personalizate de întrebări și răspunsuri, îndrumare de afaceri și procesare. Acest lucru sporește eficiența operațională și crește calitatea serviciului pentru clienți.

Unde se poziționează Dolphin Surf în raport cu Dacia Spring

La Roma am condus noul Surf pe străzile metropolei italiene și am putut să ne facem o bună idee ce poate „mezinul” BYD. Gazdele noastre, organizația BYD Italia, nu au fost deloc timizi și ne-au prezentat noul Surf prin comparație cu toată concurența din piață, de la – cel mai logic – concurent, DACIA Spring, continuând cu Leapmotor T 03 și terminând cu Citroen eC3, FIAT Grande Panda sau Hyundai Inster.

Cum Spring are meritul a fi deschis Europa pentru acest segment, nu ne putem abține de la comparația directă. Surf are o versiune de baterie mai mică de 30 kWh, un pic mai mare decât cea de pe Spring- 27 kWh. Surf are o autonomie de 220 km în timp ce Spring urcă la 226 km. Însă atunci când vine vorba de masa celor două mașini, situația se schimbă dramatic. Spring este cel mai ușor automobil existent astăzi în producție de masă, având doar 967 kg. Surf cu bateria mică, cântărește 1.294 kg , adică cu 327 kg mai mult, care însemnă enorm la un asemenea segment. Însă există numeroase explicații pentru această diferență uriașă.

La 3.990 m lungime, Surf este cu 28 cm mai lung decât Spring dar ceva mai scurt decât concurenții de la Stellantis. Asta înseamnă foarte mult prin comparație cu Spring, traducându-se prin spațiu interior mai generos. Iar prin comparație cu concurenții la fel de lungi- vezi Grande Panda, care exact aceiași lungime – are suficient spațiu interior pentru a fi concurențial. Cu o lățime de 1,72 m, o înălțime de 1,59 m și un ampatament generos de 2,5 m,  Surf se înscrie dimensional în inima segmentului, un fel de sweet spot care oferă spațiu suficient ocupanților. Apropo de spațiu, volumul portbagajului este identic cu cel al lui Spring. În schimb, Surf este mai generoasă cu pasagerii din spate- așa cum era de așteptat.

Peste 65% din structura lui Surf o reprezintă oțeluri de înaltă rezistență. De altfel, BYD țintește 5 stele EuroNCAP în timp ce DACIA a spus-o de multe ori că nu „aleargă după stele”! Surf este mai lungă și are mult mai multă tehnologie la bord- de altfel, o caracteristică a tuturor modelelor BYD. Asta spre deosebire de DACIA care merge doar pe esențial, necesarul respectivului segment. În fine, Surf are management termic pentru baterie în timp ce Spring nu are. Din acest motiv, Spring nu este vândută în Nordul Europei – în special în peninsula Scandinavă- în timp ce Surf va fi oferită pe absolut toate piețele europene.

Cum stă Dolphin Surf la capitolul autonomie și consum

Dacă vorbim de tehnologii, să spunem că Surf folosește e-platforma 3.0 creată de BYD pentru a-i asigura supremația mondială, are baterii „Blade” – proprietate BYD și un propulsor electric complet compact „8 în 1” despre care producătorul chinez afirmă că nu este doar cel mai evoluat tehnologic dar și cel mai eficient energetic. Are LED-uri de zi atât la faruri cât și la stopuri și anvelope de 15” și 16”.

Spre deosebire de Spring, Surf oferă și o baterie mai mare de 43,2 kWh care vine cu o autonomie medie de 322 km ce poate ajunge la 507 km în regim urban. Sunt cifre WLTP care vor fi verificate în curând în testul independent „ECOBEST Challenge”. De altfel, acest proiect inițiat de juriul european AUTOBEST va măsura nu doar noul Surf dar și noua DACIA Spring, Hyundai Inster, Fiat Grande Panda, Leapmotor T03, Citroen eC3 – adică toți concurenții lui Surf dar și alte mașini din alte segmente, în total 15 EV-uri, cele mai populare în acest moment!

Apropo de baterii, cea mică, se poate încărca la 11 kW în regim AC și la 65 kW în regim DC – sensibil mai mult ca la Spring. Pentru bateria mai mare, avem aceiași capacitate AC dar crește la 85 kW în regim DC. Ca urmare, încărcarea DC, de la 10% la 80% are loc în 30 min ! Un timp bun, pe care de altfel, ECOBEST Challenge îl va măsura cu mare precizie! Fiecare versiune a lui BYD Dolphin Surf beneficiază de condiții bune de garanție, incluse în standard: garanție de șase ani -sau 150.000km- pentru vehicul și opt ani pentru baterie -sau 200.000 km, SOC minim 70%- și motorul electric -sau 150.000 km.

Dacă Spring are un propulsor de top de 65 kW, Surf ajunge la 115 kW în versiunea Comfort. Surf oferă opțiunea unei camere 360 grd, încărcare wireless de 15W dar și tehnologie NFC. Ca să ne demonstreze cum funcționează în direct, gazdele noastre din Italia au deschis mașina din telefonul mobil (sau ceasul smart) apropiat de oglinda retrovizoare stânga și chiar a trimis „cheia” digitală către un alt telefon mobil! Acest gen de „dotări” sunt utile pentru car sharing, nefiind necesară predarea unei chei fizice către utilizatorul mașinii. Mai mult, aceleași gazde ne-au făcut o demonstrație de cât de ușor se poate interacționa prin comandă vocală cu Surf -spui „Hi BYD” și intri în dialog cu mașina! Evident, există și o aplicație care operează o serie de comenzi de la distanță.

Interior friendly și spațios

Dacă este să evaluăm designul exterior, noi credem că arătă foarte bine, atrăgând privirile – fie și pentru că nu seamănă cu nici o altă mașină din segment! Însă nu vrem să intrăm în polemică pentru că orice altă părere este binevenită. Interiorul este în linie cu fratele mai mare BYD Dolphin care a câștigat titlul european suprem „AUTOBEST – Best Buy Car of Europe 2024” Sunt comenzile specifice pe care le regăsim și la Surf, același bord unic și același ecran central care se rotește la la 90 grd- o funcție unicat în industrie.

Calitatea materialelor este la fel de ridicată, iar scaunele cu piele vegană sunt remarcabile. Dacă adăugăm și cele peste 20 de locuri de stocare și spațiul interior pe care l-am verificat cu persoane mai înalte, nu putem să nu remarcăm un habitaclu mai mult decât încăpător în ciuda dimensiunilor mai puțin generoase. Ca și Spring are tehnologia V2L care permite alimentarea unor consumatori de până la 3,3 kW direct din bateria mașinii- gen o cafetieră, un computer sau chiar un grătar electric.

Noi am condus noul Surf pe străzile Romei –care ne-au dus la „Piazza Bucarest”, locul propus de gazdele noastre să facem poze, cea ce am și făcut după cum vedeți– , având la dispoziție doar versiunea de top, cu bateria mare. Am descoperit o mașină agilă, bine legată, capabilă să evolueze cu mare rapiditate pe orice secțiune de drum. Dacă ne uităm la accelerațiile 0- 100 km, nici Surf și nici Spring nu stau foarte bine. Însă la 0- 50 km/h, adică exact accelerațiile de care ai nevoie în trafic urban, ambele stau foarte bine. Ar fi greu de spus care este mai agilă pentru că Spring deși are propulsorul mai puțin puternic compensează prin sutele de kg în minus. Însă Surf are nu doar tehnologie în plus, are și posibilitatea unei baterii și autonomii mai mari. De altfel, producătorul chinez afirmă că mașina este foarte bună nu doar pentru uz urban dar și pentru naveta zilnică a celor care locuiesc în afara marilor orașe. Noi spunem chiar mai mult. La o autonomie WLTP medie de 322 km, avem un mic automobil care poate face „naveta” chiar între orașe aflate în vecinătate și la 100 km distanță! Comportamentul rutier pe cam toate felurile de suprafețe rutiere este între bun și foarte bun, dar asta era de așteptat, așa cum noi la AUTOpro am descoperit și la alte modele BYD testate.

Cât costă noul BYD Dolphin Surf în România

Iar acum vine probabil cel mai important argument, prețul. Revista AUTOpro a fost prima publicație din România care în urmă cu mulți ani a realizat în premieră un studiu pentru a evalua impactul prețului în funcție de segment. Dacă în zona premium/luxury impactul prețului se duce spre -doar- 5% din decizie, la acest segment unde concurează Surf, impactul este de 30%- 35% din decizie! Iar dacă vorbim de faptul că este o mașină electrică, probabil că procentul este și mai mare!

Așadar, prețul de pornire în România la noul BYD Dolphin Surf, versiunea de bază „Active”, este de 18.990 Euro (TVA inclus, fără programul Rabla). Evident, dacă scădem cei 7400 Euro, ajungem la 11.590 Euro, un preț spectaculos, să recunoaștem. Pentru versiunea „Boost”, cu bateria mai mare, prețul din Romania este de 22.790 Euro pentru ca în versiunea de top „Confort” să fie 25.790 Euro. Evident, sunt prețuri cu TVA și fără programul Rabla. Față de Italia unde TVA-ul are o valoare de 22% – spre deosebire de România unde TVA-ul este de 19%- să remarcăm că prețul de pornire este același după cum am văzut că este și în majoritatea țărilor europene unde a fost lansat Surf.

Este evidentă intenția producătorului de a impune un preț de pornire unic, tocmai pentru un semnal de poziționare uniform. Am remarcat că prețurile în Italia pentru versiunile Boost și Confort sunt mai mici cu 300 de euro și dacă mai scădem și impactul TVA-ului diferit, diferența este chiar un pic mai mare. Însă chiar și așa, comparațiile făcute de BYD Italia pentru piața din peninsulă sunt de-a dreptul elocvente: indiferent de concurență, Surf este cel mai bun!- vezi imaginile alăturate! Nu avem încă comparația directă din România însă este de așteptat ca BYD să își fi făcut „temele” cu mare atenție pe orice piață… Tot de așteptat este ca DACIA – cel puțin- să reacționeze – mai ales- în România cu o contraofertă care să mențină Spring pe poziția de cea mai bună ofertă de pe piață. De altfel, așa a și promis.

Concluzie

Una peste alta, noul BYD Dolphin Surf este nu doar o ofertă foarte consistentă în segmentul mașinilor mici, este un lider care vine cu ambiții pe măsura argumentelor pe care le are. Stella Li ne spunea că odată cu intrarea în fabricație europeană a lui Surf, speră să ajungă la 10.000 de unități vândute lunar pe tot continentul. Iar când spunem „tot continentul” nu facem decât să o cităm tot pe Stella care declara juriului AUTOBEST: „până la sfârșitul acestui an vom fi prezenți pe toate piețele Europei!” Dacă toate aceste argumente se vor transforma în vânzări, atunci Surf va deveni no 1 în segment în circa un an și jumătate! Ar fi încă o dovadă despre cum știe producătorul chinez să „atace” un segment, o piață, un continent.. și chiar lumea întreagă!

Articole similare

Opel prezintă noul Insignia Country Tourer

Modelul Smart #5 va primi în curând și o versiune plug-in hybrid

Mihai Morcovescu

General Motors explorează proiectarea mașinilor zburătoare