Cu ocazia lansării modelului BYD Dolphin Surf la Roma, unul dintre cele mai așteptate modele electrice din gama producătorului chinez, Stella Li, Vicepreședinte Executiv BYD și Președinte al operațiunilor globale, a acordat un interviu în exclusivitate lui Dan Vardie, editorul AUTOpro.
Discuția a oferit o perspectivă rară asupra strategiei ambițioase a constructorului asiatic de a deveni un actor jucător dominant pe piața europeană de automobile electrificate, într-un context geopolitic și industrial extrem de volatil.
Dan Vardie, Roma, Italia
„Vom fi prezenți în fiecare țară din Europa, inclusiv în România”

În timp ce UE discută despre taxe vamale pentru vehiculele electrice chinezești, BYD (Build Your Dreams) accelerează investițiile directe în regiune.
Acțiuni strategice precum deschiderea unui centru de cercetare în Ungaria, dezvoltarea fabricii europene de producție și lansarea unor modele-cheie precum Dolphin Surf și Atto 2 marchează o tranziție clară de la statutul de challenger asiatic la unul de potențial lider european.
România nu este ocolită de această ofensivă. BYD s-a lansat recent oficial în țara noastră, semn că prezența brandului pe piața locală va deveni una solidă și de durată, mai ales că oferă potențialilor clienți un portofoliu format pentru început din patru modele.
Prima întrebare a fost legată de noua strategie BYD în Europa. Editorul AUTOpro a aflat că președintele BYD a fost recent pe continent și a decis deschiderea unui centru în Ungaria, ceea ce arată încredere în Europa. Rugată să detalieze pe această temă, Stella Li a subliniat importanța prezenței mărcii pe mai multe piețe, inclusiv în România. „Planul nostru pentru Europa este să devenim un jucător major. Echipa noastră este deja aici, am angajat specialiști din industria auto, construim o echipă locală puternică. Am deschis centre naționale de vânzări (NSC) în România și Republica Cehă. Săptămâna trecută am anunțat oficial centrul nostru R&D în Ungaria, unde avem și producție. Este clar că BYD investește serios pentru a deveni un producător auto european în toată regula”, a spus ea.
Legat de numărul de țări unde BYD dorește să fie prezent până la finalul anului curent, șefa BYD a oferit o perspectivă clară asupra acestui aspect: „În fiecare țară din Europa, inclusiv în România”, a răspuns ea zâmbind.
„Sperăm ca tehnologia DM-i să ne ajute în Europa”

În continuarea discuției, am întrebat-o pe Stella Li care este strategia BYD legată de modele. Atto 2 era acum câteva luni considerat cheia cuceririi globale. Acum Dolphin Surf pare să fie noul „cuceritor” al Europei. Cum vede această strategie Vicepreședinte Executiv BYD? „Dolphin Surf și Atto 2 vor fi modelele-cheie. Dolphin este în segmentul A (hatchback și sedan), iar Atto 2 este în segmentul B (SUV). Ambele acoperă volumele mari din piață, deci sunt esențiale pentru noi. Ambele vor fi produse la uzina din Ungaria”, a dezvăluit Stella Li.
Trecând la tehnologie, tehnologia DM-i este marele avantaj al celor de la BYD. Întrebată dacă ea consideră că în Europa, unde nu toată lumea e convinsă de viitorul electric 100%, această combinație va câștiga teren, Stella Li a subliniat următoarele: „Sperăm ca această tehnologie să ne ajute. De exemplu, în Italia, penetrarea EV este sub 10%, deci 90% dintre oameni încă sunt sceptici. Nu au infrastructură de încărcare, distanțele sunt mari. În Italia, DMI reprezintă deja 65% din vânzările noastre. În Spania, la fel. Strategia noastră e să aducem PHEV pentru a permite majorității să înceapă tranziția spre electric. Autonomia noastră electrică ajunge acum la 80-120 km, și în viitor la 200 km. Astfel, pentru condusul zilnic e ca o mașină electrică, dar ai libertatea să mergi oricând pe distanțe lungi fără griji. Consumul de combustibil e mult mai mic decât la un motor clasic, iar costurile sunt comparabile cu o mașină convențională. Este un game-changer”.


În completare, Alfredo Altavilla, consilier special la BYD, a adăugat o perspectivă importantă legată de faptul că această tehnologie nu este comparată cu dieselul, care este atât de iubit în Europa. „Dieselul are o mare problemă, și anume valoarea de revânzare. Dacă îl cumperi azi, trebuie să îl păstrezi toată viața, căci altfel nu mai valorează nimic. Din punct de vedere al costului total de proprietate, sistemul nostru plug-in hybrid este net superior. Autonomia este comparabilă sau chiar mai bună decât dieselul – peste 1.200 km, ceea ce dieselul rar oferă. Bătălia cu dieselul este deja câștigată. Trebuie doar să convingem clienții cu motoare ICE să facă trecerea.
Rugată să explice care este diferența între un plug-in hybrid clasic și tehnologia DM-i, Stella Li a explicat că „sistemul nostru este „dual mode”, adică funcționează în două moduri independente. Alte companii folosesc motorul electric doar ca ajutor pentru motorul termic. La noi, ambele pot funcționa independent. Avantajele sunt multiple: experiență de condus superioară, zero emisii în oraș, putere combinată motor + electric”. În completare, Altavilla a spus: „La noi, motorul electric are rol principal. Cel termic intervine doar când e nevoie de putere suplimentară. La ceilalți este invers, adică motorul termic domină”.
„Vom aduce și în Europa tehnologiile din China”
Discuția a evoluat apoi spre tehnologiile din China care ar putea fi aduse în Europa. Curioși să aflăm când vom vedea în Europa tehnologiile care există deja în China, Stella Li a dat asigurări că acestea vor veni. „De aceea construim aici centre de R&D – pentru a adapta toate tehnologiile prezentate în video și în Europa”, a mai spus Stella.
Legat de noul brand de lux Denza, care abia a fost lansat pe Bătrânul Continent, „vicele” BYD a ținut să precizeze că totul este în ton cu planurile companiei și că s-au primit foarte multe recenzii, toate pozitive. Legat de planul pentru acest sub-brand în Europa, Stella Li a spus: „Vrem ca Denza să concureze cu mărcile premium. Construim o rețea puternică, alegem cei mai buni dealeri, oferim servicii premium clienților. Suntem deja în opt țări europene, adică marile piețe plus Elveția și Polonia. Vor fi nu doar showroom-uri diferite de cele ale BYD, ci și investitori diferiți”.
În ceea ce privește platforma de 1 MW, cei de la BYD intenționează să o aducă în Europa, deoarece va ajuta enorm la dezvoltarea rețelei de încărcare. „Avem în plan să implementăm acest tip de stații de încărcare. Nu avem încă un calendar fix, dar lucrăm la el”.
La final, am fost curioși să aflăm câte ceva despre garanție, mai exact ce oferă BYD pentru a câștiga încrederea clienților europeni. Răspunsul a venit cu promptitudine din partea lui Alfredo Altavilla, care a precizat: „Șase ani garanție pentru mașină, opt ani pentru baterie (până la 70% capacitate rămasă) sau 150.000 de kilometri. Este una dintre cele mai bune oferte de pe piață. Această garanție va fi identică și pentru gama de modele Denza”.