AUTOpro
Interviuri Stiri

Interviu Stella Li, Vicepreședinte executiv BYD: „Vom fi numărul 1 în România!”

BYD

Stella Li, vicepreședintele executiv BYD la nivel mondial, cu care AUTOpro a mai stat de vorbă cu ocazia Salonului Auto de la Paris 2024, revine în centrul atenției, de data aceasta din Londra, de unde am avut ocazia să aflăm extrem de multe informații prețioase.

Dan Vardie, Londra, Anglia

Stella Li s-a alăturat BYD încă din 1996, ca marketing manager pentru toate exporturile globale, pentru ca astăzi, după o carieră de aproape 30 de ani în cadrul aceleiași companii, să fie considerată cea mai puternică femeie din industria auto. Nu este sub nicio formă o exagerare, întrucât parcursul de excepție al ceea ce este astăzi BYD poate fi pus în mare măsură și pe seama acestui executiv.

Pentru a înțelege mai bine cu toții nivelul la care se află BYD actualmente, Stella Li a început discuțiile cu jurnaliștii din România și Cehia marcând un moment important pentru BYD – lansarea modelului Sea Lion 7, un SUV premium. Această lansare subliniază dorința BYD de a oferi alternative viabile la modelele tradiționale de lux și de a deveni un jucător de top pe piața auto premium globală.

În ultimele decenii, BYD a crescut de la o mică companie cu 20 de angajați și un capital inițial de 350.000 dolari, la cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, cu o cotă de piață globală de 23%. În 2024, compania a livrat 4,27 milioane de vehicule, iar creșterea sa accelerată a fost posibilă datorită investițiilor masive în tehnologie și inovație.

Pentru BYD lucrează 120.000 de ingineri în 11 centre globale de cercetare – dezvoltare din care ies 45 de brevete pe zi lucrătoare. Compania a investit, doar în Q3 din 2024, 4,4 miliarde de euro în R&D, consolidându-se ca lider global în inovație auto și tehnologică.

Dintre cele mai importante inovații și planuri de viitor ale BYD, Stella Li a menționat introducerea funcției de conducere autonomă „God Eyes”, care echipează toate modelele destinate pieței din China, dezvoltarea de stații de încărcare ultra-rapide, capabile să asigure o autonomie de 400 km în doar 5 minute și, poate cel mai straniu proiect, colaborarea cu DJI pentru integrarea dronelor în SUV-urile premium, aducând o experiență inedită șoferilor.

Referitor la planurile globale și obiectivele europene, Stella Li a precizat că BYD își extinde constant prezența globală cu fabrici în Thailanda, Brazilia și Ungaria. Compania planifică localizarea producției în Europa până la sfârșitul anului 2025, consolidându-și astfel poziția pe piața europeană. În plus, BYD urmărește să devină un brand autohton european în percepția consumatorilor.

Aparte de vehiculele pur electrice, BYD a înțeles că trebuie să ofere și soluții alternative, adaptate noilor trenduri și cerințelor actuale ale clienților. Astfel, Stella Li a vorbit despre tehnologia DM-i, pe care l-a numit un game-changer pentru mobilitate. Sistemul DM-i (Dual Mode Intelligent) oferă soluții PHEV (Plug-In Hybrid) capabile să parcurgă peste 1.000 km cu o combinație de o încărcare electrică și un rezervor de combustibil. Această tehnologie este prezentată ca soluție ideală pentru regiunile cu infrastructură limitată de încărcare.

În fața protecționismului comercial și a tarifelor, BYD adoptă o abordare strategică: localizarea producției pentru a elimina barierele. Stella Li a subliniat că toate subvențiile din China au fost direcționate către consumatori, nu către producători, iar succesul companiei se datorează investițiilor proprii și unei eficiențe remarcabile în producție.

Conform declarațiilor din cadrul mesei rotunde, se pare că BYD își asumă misiunea de a contribui la reducerea temperaturii globale cu un grad Celsius. Stella Li a declarat că compania își propune să devină lider de piață în Europa, inclusiv în România, în decurs de 5 ani, mizând pe tehnologie avansată, localizare și modele adaptate gusturilor europene.

Test Drive in premiera cu BYD ATTO 2

Stella Li a făcut o comparație reușită între dominația Nokia și Motorola de dinaintea erei smartphone-urilor și situația ce a urmat introducerii primului iPhone. Practic, BYD este asemuit de Stella Li cu un Apple al industriei auto, aceasta fiind de fapt întocmai declarația sa.

Dan Vardie: Inginerii sunt extrem de importanți pentru BYD, dar și oamenii de marketing vă ajută foarte mult să comunicați în mod corect tehnologiile pe care le propuneți și dezvoltați. Dar, în cele din urmă, cum rămâne cu vânzătorii tăi? Indiferent dacă lucrează direct pentru BYD sau sunt dealerii dumneavoastră. Pentru că îmi imaginez că ei trebuie să aibă cel puțin un rol egal în succesul BYD.

Stella Li: Toți sunt foarte importanți. De exemplu, îl am aici pe John, care este un profesionist pe comunicare, și îi spun lui John: sarcina ta numărul unu este să spui povestea BYD în lumea occidentală. Deci avem o mașină, avem tehnologie, apoi avem foarte mulți experți cu experiență, practic o echipă foarte puternică.

BYD

Dan Vardie: Întrucât suntem la o masă rotundă cu mulți români, care sunt așteptările dumneavoastră pentru piața din România? Cred că acesta este elefantul din cameră, cum se spune, așa că trebuie să întreb. În câți ani credeți că veți fi liderul pieței din România?

Stella Li: Andrei, tu ești expertul nostru de acolo. Poți răspunde tu?

Andrei Duica

Andrei Duică, Deputy Country Manager România și Bulgaria: Deci, noi suntem ca un tsunami. Vom fi numărul unu! Nu ați experimentat niciodată așa ceva, ceea ce va aduce BYD în România, vă pot spune cu siguranță. În primul meu interviu cu doamna Stella Li am discutat despre asta și când m-a întrebat când vei fi numărul unu, mă gândeam în mintea mea la piața BEV sau PHEV… Dar deodată am înțeles că întrebarea de la Stella era despre când vom fi numărul unu pentru toată piața. Așa că mă aștept să ajung acolo în mai puțin de cinci ani.

Referitor la infrastructura de încărcare, Stella Li a precizat că actualmente, în Europa numărul de stații de încărcare și puterea acestora sunt mai mari decât în China, raportat la numărul de vehicule electrice. Asta pentru că în Europa, rata de penetrare a EV-urilor este de circa 20%, în timp ce în China este de aproximativ 50%. Așadar, este nevoie ca în China să apară tot mai multe stații de încărcare, iar guvernul chinez a înțeles asta și obligă fiecare nou centru de cumpărături, fiecare nouă parcare să aibă stații de încărcare pentru minim 30% dintre locurile de parcare. Iar în cazul noilor construcții de blocuri cu apartamente, este obligatoriu ca la fiecare loc de parcare să poată ajunge un cablu de încărcare. Despre Europa, Stella Li crede că mai este mult loc de creștere pe zona stațiilor de încărcare, așa că BYD a creat un parteneriat cu Shell Recharge, dar mai sunt multe alte companii din domeniu cu care compania chineză este în discuții și cu care ar putea lega parteneriate pe zona de stații de încărcare.

Test Drive in premiera cu BYD ATTO 2

Întrebată despre ce părere are despre companii chineze de tehnologie care au început să producă și mașini electrice, precum Xiaomi, Stella Li a spus că se bucură că astfel există o competitivitate și mai ridicată. Astfel, BYD poate învăța cum să devină și mai bună, cum se dezvolte tehnologii și mai avansate decât concurența.

Apoi, a amintit despre sistemele foarte complexe de asistare a șoferului, pe care orice automobil BYD le integrează din standard, inclusiv modelul de bază Dolphin va beneficia de aportul sistemelor „God Eyes”. Astfel, Stella Li a răspuns la întrebarea dacă nu cumva toată tehnologia de la bordul modelelor BYD ar putea distrage atenția șoferilor de la drum. Prin faptul că mașina va putea rula autonom pe autostrăzi, șoferii vor mai odihniți la drum lung, în timp ce sistemele de detecție a oboselii și a neatenției șoferilor îi vor face pe aceștia să rămână concentrați.

Stella Li a încheiat discuțiile printr-un anunț oarecum surprinzător, deși au existat zvonuri în acest sens, alimentate și de faptul că au apărut inclusiv reclame despre noul brand Denza, care aparține de BYD. Stella Li a confirmat că noul brand Denza va intra oficial în Europa în cel mai scurt timp, mai precis deja din a doua jumătate a lunii aprilie 2025, în timp ce în România va intra, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Articole similare

Retromobil Fest 2016, ultimele noutăți

administrator_autopromag

Top Gear revine pe micile ecrane din România

Robert Stan

Exclusiv! Cum poti afla costurile reale ale detinerii unui autoturism!

administrator_autopromag