AUTOpro
Generale Industrie Stiri

Tesla va folosi mii de roboți umanoizi Optimus în fabricile sale (cu video)

Tesla

Compania Tesla este în momentul de față mai mult decât un producător de automobile electrice. CEO-ul Elon Musk are planuri ambițioase de a folosi în fabricile sale roboți umanoizi, cunoscuți sub numele de Optimus. Numele face trimitere clară la celebrul Optimus Prime, liderul Autoboților din seria de filme Transformers.

Un prim pas în această direcție va fi făcut pe 30 septembrie când gigantul texan va dezvălui un prototip al robotului umanoid, cu ocazia Tesla AI Day – „Ziua Inteligenței Artificiale”.

Elon Musk dă vina pe dependența de roboții folosiți în fabrici pentru „iadul” prin care compania pe care o conduce a trecut în urmă cu patru ani. Șeful Tesla spune că oamenii sunt mai buni decât roboții la executarea anumitor sarcini. Cu toate acestea, în interiorul companiei s-a creat agitație pe seama faptului că se organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse care lucrează la Tesla.

Tesla va folosi mii de roboți umanoizi în fabricile sale

Tesla

Proiectul Optimus a fost prezentat de Musk cu ocazia evenimentului Tesla AI Day de anul trecut în cadrul căruia a vorbit despre programul Tesla Bot. Cel mai bogat om al planetei spune că utilizarea roboților umanoizi în fabrici reprezintă o prioritate pentru americani.

Roboții umanoizi de la Tesla vor fi utilizați într-o primă fază în producție și logistică pentru a suplini deficitul de forță de muncă. În viitor, aceștia ar putea fi folosiți pentru uz casnic, la activități precum gătit, tuns iarba, îngrijirea persoanelor vârstnice și vor putea chiar juca rolul unui „prieten” sau al unui partener sexual de tip „catgirl” (n.n. – fată-pisică).

La începutul lui 2022, Musk anunța că Tesla se va concentra în 2022 mai degrabă pe dezvoltarea lui Optimus decât pe lansarea de noi produse care au fost amânate deja pentru 2023. Musk spune că Publicul nu a văzut valoarea pe care Optimus o reprezintă pentru lume, iar acest program va schimba complet economia mondială.

Robotul umanoid Optimus va suplini lipsa forței de muncă

Cu toate acestea, planul lui Elon Musk de a introduce roboți de „uz general” în fabrici, în casele oamenilor și oriunde ar mai fi nevoie de aceștia este privită cu scepticism de experții, investitorii și analiștii din domeniul roboticii. Aceștia susțin că magnatul american va trebui mai întâi să demonstreze că tehnologia existentă se ridică la un nivel care să justifice o astfel de investiție majoră.

Reprezentanții Tesla au precizat că nu au nevoie de cumpărători pentru Optimus deoarece compania intenționează să devină principalul consumator al roboților umanoizi pe care îi vor folosi în fabricile lor. În lista de locuri de muncă, producătorul scrie că este pe cale să creeze Optimus pentru a automatiza sarcinile repetitive și plictisitoare. Solicitanților li se va cere să lucreze la „cei mai avansați algoritmi de planificare a traficului și navigare”, notează Reuters.

Prima versiune a lui Optimus este axată pe realizarea unor sarcini simple repetitive ceea ce îl va face util în producție. De asemenea, Tesla intenționează să prezinte primul prototip funcțional al unui robot umanoid pe 30 septembrie, cu ocazia Tesla AI Day.

Dacă Tesla va reuși să implementeze cu succes programul Optimus beneficiile vor fi evidente în lipsa actuală de forță de muncă. Totuși, nu se știe cât de utile vor fi inteligența artificială și tehnologiile de viziune artificială pentru roboți, domenii în care compania investește o cantitate semnificativă de resurse.

La sfârșitul lunii august, compania a deschis nouă locuri de muncă pentru proiectarea de motoare pentru un robot umanoid. A fost recrutat personal nou pentru a lucra în centrele de cercetare din Palo Alto și Atena. Producția la scară largă a robotului umanoid Optimus ar urma să demareze în 2023.

Sursa: Electrek

Articole similare

Țările UE care reduc cu adevărat impactul mașinilor casate asupra mediului

Florin Amariei

BYD a vândut 1,25 milioane de electrice și plug-in hybrid în 2023

Mihai Morcovescu

Cel mai mare sediu Ford Trucks din Europa se deschide oficial în România

Filip Sîrbu