AUTOpro
Stiri Green car Industrie

Skoda Octavia ar putea primi o versiune 100% electrică până la sfârșitul deceniului

Skoda

Skoda Octavia, unul dintre cele mai populare modele comercializate pe piața auto din România, ar putea primi o versiune complet electrică în următorii cinci ani. Însă, acest lucru nu va însemna neapărat dispariția modelelor echipate cu motoare termice.

Dacă este să ne luăm după cele mai noi informații care circulă în industrie, viitoarea versiune cu emisii zero a berlinei din Mlada Boleslav ar urma să fie dezvoltat pe o platformă complet nouă dedicată și va fi lansată cel mi probabil spre sfârșitul deceniului.

Viitoarea Skoda Octavia electrică va avea și versiune RS

Skoda

În urmă cu aproximativ o lună, Skoda a dezvăluit conceptul electric Vision 7S, care prefigurează succesorul electric al lui Kodiaq, care va debuta în a doua jumătate a anului viitor alături de noua generație Superb.

Mașinile vor fi oferite în versiuni echipate cu motoare termice, ultimele pe care marca le va dezvolta înainte de electrificarea completă a gamei.

În același timp, un an mai târziu, își va face debutul și versiunea restilizată a modelului de clasă compactă Octavia, care va avea atât versiuni termice, cât și electrice.

La scurt timp după aceea, constructorul ceh a anunțat că va lansa în Europa trei noi modele complet electrice până în 2026. Acum, britanicii de la revista Autocar susțin că Octavia va primi o variantă 100% electrică, care ar urma să fie lansată în 2026, alături de un SUV cu 7 locuri, de un crossover și de un SUV de mici dimensiuni, care va înlocui actuala Fabia.

Skoda Octavia electrică va fi dezvoltată pe o platformă complet nouă

Skoda

În acest moment, potrivit sursei citate, se știe că viitoarea Octavia pe baterii se va baza pe o arhitectură nouă dedicată mașinilor electrice. Cel mai probabil este vorba despre platforma SSP, cea care va lua locul celebra MEB. Asta înseamnă că mașina va primi două motoare electrice.

Totodată, se crede că mașina va folosi o baterie mai avansată din punct de vedere tehnologic comparativ cu cea de 89 kWh de pe conceptul Vision 7S. Cei de la Skoda spun că aceasta ar oferi o autonomie de până la 600 de kilometri și o putere maximă de încărcare de 200 de kilowați.

Se așteaptă ca viitoarea Octavia electrică va primi și o versiune sportivă RS cu patru motoare electrice și tracțiune integrală. Așa cum și-a obișnuit clienții de-a lungul timpului, varianta de performanță va fi introdusă la cel puțin un an după versiunea standard.

Skoda a electrificat deja parțial gama Octavia prin introducerea unui sistem de propulsie plug-in hybrid, care este oferit în două variante de putere. Cea mai puternică dintre acestea este rezervată pentru versiunea RS. În plus, nava amiral Superb este disponibilă și într-o configurație PHEV.

Articole similare

iDrive 8.5 este noua versiune a sistemului de infotainment de la BMW: interfață mai simplă și mai intuitivă

Mihai Morcovescu

Grupul francez PSA aduce sume importante la bugetul Franței

Filip Sîrbu

Nissan își mărește gama europeană de vehicule utilitare cu modelul NV250

Dragos Baltateanu