Producătorul american de automobile electrice Tesla a confirmat în mod oficial că viitoarele sale modele de serie vor folosi un sistem de 48 de volți. Primul vehicul care va beneficia de noua arhitectură va fi controversatul pick-up Cybertruck.
După cum se știe, mașinile produse de compania condusă de Elon Musk foloseau un sistem de joasă tensiune, de 12 volți, asemenea majorității autovehiculelor.
Tesla Cybertruck va fi primul model care va primi noua arhtectură de 48 de volți

Reprezentanții Tesla au organizat recent un eveniment denumit „Investor Day” în cadrul căruia au confirmat că intenționează să introducă un nou sistem de 48 de volți, care reprezintă încă o soluție rară în industria auto.
Trebuie să facem precizarea că industria auto a trecut de la 6 volți la 12 volți în anii 1960. În momentul de față, vehiculele de mici dimensiuni ar putea folosi încă arhitectura de 6 volți, în timp ce automobilele mai mari o folosesc pe cea de 24 de volți. Potrivit informațiilor furnizate de americani, noul sistem auxiliar de 48 de volți va fi folosit de toate viitoarele modele de serie ale mărcii, care vor fi produse chiar începând cu anul curent.
Asta înseamnă că primul model care va primi noua arhitectură va fi noul pick-up cu emisii zero Cybertruck. Acesta va fi, în sfârșit, lansat oficial în acest an, după mai multe amânări, iar producția în masă a camionetei electrice va începe abia în 2024.



Cei de la Tesla spun că noul sistem auxiliar de 48 de volți consumă de patru ori mai puțin curent comparativ cu actualul lor sistem de 12 volți, fiind și mai eficiente. Automobilele din gama gigantului de peste Ocean folosesc acumulatori litiu-ion.
Această arhitectură a fost introdusă de Tesla în urmă cu doi ani și a oferi baterii mai ușoare, dar care au o durată de viață mai mare, acestea fiind superioare celor vechi cu plumb-acid. În același timp, noul sistem de 48 de volți va reduce costurile de asamblare și de întreținere, precum greutatea viitoarelor modele electrice ale mărcii.








