AUTOpro
Generale

România, peste Italia și Spania și la egalitate cu Marea Britanie în clasamentul piețelor auto

Piata auto Marea Britanie

Piața românească de autoturisme noi a rezistat mult mai bine declinului cauzat de pandemia de coronavirus în aprilie. Mai mult chiar, România s-a aflat luna trecută peste piețe precum cele din Italia și Spania și la egalitate perfectă cu Marea Britanie.

Este deja un fapt cunoscut că în România au fost înamtriculate în aprilie – prima lună completă în care pandemia i-a ținut pe europeni în case – doar 4.321 de autoturisme, în scădere cu 50,28% față de aceeași lună a anului trecut. Oricât de drastică ar părea această corecție ea este mult mai mică decât cea înregistrată în principalele cinci piețe europene – Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania.

Ei bine, cum astăzi au fost date publicității cifrele privind înmatriculările aferente lunii aprilie din majoritatea piețelor putem spune cu certitudine că piața românească a urcat în clasamntul european al vânzărilor de autoturisme noi peste Spania și Italia și se află la egalitate cu Marea Britanie. Desigur, încă ne aflăm mult sub rezultatele din Franța și Germania, însă este demn de luat în seamă faptul că toate cele cinci piețe menționate o depășeau până acum cu mult pe cea de la noi.

Astfel, conform ANFIA (Associazione Nazionale Filiera Industria Automobilistica) italienii au introdus în circulație luna trecută numai 4.279 de autoturisme noi, în scădere cu 97,55% față de cele 174.924 de mașini înmatriculate în aprilie 2019. Dacia a vândut în Italia luna trecută doar 69 de mașini față de 8.497 cu un an în urmă.

În Spania, au fost înamtriculate în aprilie doar 4.163 de autoturisme, cu 96,5% mai puține față de cele 119.417 unități intrate în trafic în aceeași lună a anului trecut. Iar persoanele fizice au cumpărat doar 823 de mașini, restul fiind aferente firmelor.

Conform SMMT, Marea Britanie, o piață care în mod normal vinde peste 150.000 de mașini lunar, a înregistrat în aprilie înmatriculări de doar 4.321 de autoturisme, îm scădere cu 97,3% de la 161.064 în aprilie 2019. Ca notă de culoare, britanicii au înmatriculat luna trecută doar 16 mașini Dacia față de 2.060 cu un an în urmă.

În Franța au fost înmatriculate 20.997 de autoturisme în luna aprilie, mai puțin cu 88,8% față de înmatriculările din aceeași lună a anului trecut. Piață majoră pentru Dacia, cea din Hexagon a cuantificat doar 1.227 de unități, față de 12.501 anul trecut.

Germania pare a fi singura piață majoră din Europa care a rezistat, cât de cât, declinului. În aprilie au fost înmatriculte aici 120.800 de autoturisme, în scădere cu 61% față de aceeași lună din 2019.

Articole similare

Opel adaugă primul model plug-in hybrid în gamă: Grandland X Hybrid4

Renault va furniza vehicule autonome la turneul de tenis de la Roland Garros 2024

Mihai Morcovescu

Top 10 Budget-Friendly Vacation Destinations, Including Venice!

Mihai Predescu

Leave a Comment