AUTOpro
Stiri

LEXUS lansează primul SUV EV cu garanție de 10 ani pentru baterie. Sau 1 mil km!

Lexus electric

Marca de lux a lui Toyota lansează primul SUV full-electric care stabilește două recorduri incredibile legate de baterie. LEXUS este primul producător care promite o garanție de 1 mil km sau 10 ani! Însă noua baterie are o tehnologie de răcire diferită de marea majoritate….

Indiscutabil, Toyota, în general și Lexus, în particular, are cea mai mare experiență mondială în hibride. Lexus a livrat nu mai puțin de 1,7 mil de hibride. Tehnologia pionierată de Prius ajunsă astăzi la a 4-a generație, este considerată cea mai eficientă din punct de vedere energetic, cu cele mai mici consumuri de benzină și emisii. Însă Toyota (și Lexus) nu are nici un fel de experiență în mașini electrice care este un produs foarte diferit de un hibrid. Practic, Lexus este unul din ultimii veniți în domeniu. Însă o face big time!

UX 300e are o baterie de 54,3 kWh care promite o autonomie de 400 km în ciclu NEDC și peste 300 km după noul ciclu WLTP. Cele 288 celule Li-Io sunt plasate sub podea și sub bancheta spate conferind un centru de greutate mai jos decât la un SUV cu propulsie clasică. Marea noutate este modalitatea de răcire a bateriei- se face cu aer rece și nu cu lichid ca la marea majoritatea EV-urilor. Potrivit Lexus, Batery Management System este capabil să măsoare temperatura la nivel de celule și blocuri de celule precum și capaciatatea de încărcare a fiecărei celule. Producătorul afirmă că răcirea cu aer – care lucrează cu sistemul de aer condiționat al mașinii- este mai eficientă decât răcirea cu lichid, oferind a mai bună răcire a fiecărei celule indiferent de temparatua exterioară, la viteze ridicate și chiar și în cazul unor sperfast charge-uri repetate. Bateria este foarte bine protejată cu etanșări de cauciuc pentru a fi ferită de apă și praf.

La garanția de 10 ani sau 1 mil km, Lexus oferă și o garanție la degradarea capactiății de încărcare a bateriei, dacă această capacitate scade sub 70% față de momentul livrării de nou a bateriei. Asta s-ar putea traduce cu o scădere medie anuală de 7%. Dacă este să facem o comparație cu alte EV-uri de pe piață, media remarcată de firmele de fleet maangement este undeva în jur de 2,3- 2,5 %. Singura mașină care folosește o tehnologie de răcire cu aer este Nissan Leaf unde –potrivit acelorași măsurători- scăderea anuală este de 4,3%! Trebuie să precizăm că în toate aceste cazuri, garanția pentru baterie este maxim 8 ani sau 100.000 km.

Diferența dintre noul Lexus și marea majoritate a mașinilor electrice este atât de mare încăt pare încredibilă. Cea mai mare garanție anunță până acum – așa cum www.autopro.ro a scris în urmă cu ceva timp în urmă- era oferită de London Taxi cu o garanție de aproape 300.000 km și Tesla de 250.000 km sau 8 ani. London Taxi și Tesla au garanții (km) de 2 ori mai mari decât restul. Dar de aproape 4 ori mai puțin decât noul UX300e!

O altă surpriză -mai puțin așteptată- este capacitatea de încărcare a bateriei. 6.6 kW la aplicațiile de acasă în curent alternativ- AC și doar 50 kW la încărcare rapidă în curent continuu- DC. Asta se va traduce în timpi de încărcare mult mai mari decât la alte modele. Să reamintim că astăzi, s-a ajuns la o capacitate de încărcare de 350kW iar minimul – chiar și pentru Nissan Leaf, similară ca tehnologie de răcire- este de 100 kW DC. Asta ar putea fi privită ca o confirmare a lipsei de experiență și probabil accesul (deocamdată) la tehnologii mai modeste în raport cu alți producători – Tesla, Porsche, Audi, etc Nu știm încă cine furnizează celulele pentru baterie și nici cu cine (dacă) a colaborat Lexus pentru noua platformă electrică. În fine, majoritatea specialiștilor tind să afirme că răcirea cu lichid este mai bună pentru bateriile Li-Io decât cea cu aer. Prcatic, Lexus afirmă exact contrariul, cea ce urmează să fie demonstrat.

Primul LEXUS EV are o putere de 204 CP, o viteză maximă de 160 km/h și o accelerație 0- 100 km/h în 7,5 sec. Modelul va fi lansat în Europa la sfărșitul acestui an la un preț estimat de 44.000 Euro.

Articole similare

Mașinile electrice chinezești se strâng la porțile Europei

administrator_autopromag

Uber caută parteneri

Andrada Arsenie

Un pic de sacrilegiu american nu strică unui Ferrari

Filip Sîrbu

Leave a Comment