AUTOpro
Generale Stiri

Porsche sărbătorește 50 de ani de la lansarea modelului 917

Unul dintre cele mai puternice modele produse vreodată la fabrica din Stuttgart-Zuffenhausen aniversează 50 de ani în 2019: Porsche 917.

Porsche 917 este unul dintre cele mai faimoase mașini de curse produse vreodată. Constructorul german prezenta acest model la Salonul Auto de la Geneva pe 12 martie 1969, ceea ce a dat motiv muzeului Porsche să restaureze primul exemplar al modelului 917 la starea inițială.

Modelul 917-001 a suferit mai multe modificări în timp. “Abordarea noastră față de restaurarea mașinilor clasice s-a schimbat considerabil în ultimii zece ani”, explică Achim Stejskal, directorul Muzeului Porsche. La restaurarea vehiculelor din colecția istorică a companiei, muzeul acordă o importanță deosebită păstrării materialelor originale și ia în considerare istoria relevantă a exponatelor sale.

Porsche 917 a fost gândit ca mașină sport de grupa 4, iar obiectivul companiei era cursa de 24 de ore de la Le Mans. Pentru a putea înscrie mașina în Campionatul Mondial de Marcă, Porsche trebuia să producă 25 de exemplare pentru a îndeplini cerințele de omologare.

Modelul 917-001 a fost prezentat pentru prima dată la Geneva, în martie 1969, cu o caroserie albă și o secțiune frontală verde. La Salonul Auto Internațional din Frankfurt, din același an, mașina a fost revopsită în alb și portocaliu. Când Porsche a anunțat mai târziu transferul activităților sale de curse către echipa J.W. Automotive Engineering, condusă de britanicul John Wyer, modelul 917-001 a fost din nou utilizat ca vehicul de prezentare – și revopsit în culorile de marcă ale sponsorului, compania petrolieră americană Gulf: albastru și portocaliu.

După prima sa victorie la 24 de ore de la Le Mans, modelul 917-001 a fost refăcut într-o versiune scurtă, de către Hans Herrmann și Richard Attwood in septembrie 1970; iar când modelul 917-001 a fost predat către Porsche Salzburg, în octombrie 1970, era vopsit în culorile cu care câștigase cursa Le Mans și purta numărul de concurs 23.

Astăzi, primul exemplar Porsche 917 a fost restaurat la starea inițială, după mai bine de un an de muncă, în proiect fiind implicați specialiștii de la Muzeul Porsche, foști tehnicieni și ingineri din Zuffenhausen și Weissach, precum și Arhivele Istorice și companiile partenere.

Muzeul Porsche va găzdui și o expoziție specială dedicată modelului 917. În perioada 14 mai – 15 septembrie 2019, expoziția Culorile vitezei – 50 de ani de 917 va conține 14 exponate inclusiv 10 exemplare Porsche 917. Muzeul Porsche va expune de asemenea, în premieră, un concept 917, ca omagiu la prima victorie Le Mans, din 1970. Mașina de prezentare, vopsită în roșu și alb, a fost proiectată de o mică echipă de designeri și ingineri, dar după înscrierea Porsche în categoria LMP1 a campionatului mondial de anduranță FIA (WEC), acest model a rămas la stadiul de concept.

Articole similare

Subaru Impreza a ajuns la a cincea generație

administrator_autopromag

Dacia Logan MCV, in Romania, de la 7.790 euro, cu TVA

Toyota ar putea pierde în 2015 postura de cel mai mare producător de automobile în favoarea lui Volkswagen

administrator_autopromag

Leave a Comment