AUTOpro
Generale Green car Industrie Stiri

JATO Dynamics: Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină în 2023 la nivel global

Europa

Potrivit datelor publicate de JATO Dynamics, Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină în lume în decursul anului 2023.

SUV-ul electric american a fost comercializat în peste 1,2 milioane de exemplare la nivel mondial.

JATO Dynamics: Tesla figurează cu două modele în Top 10 al celor mai vândute mașini din lume

JATO Dynamics

Tesla a înregistrat o scădere semnificativă a vânzărilor în primul trimestru al anului curent. Cu toate acestea, producătorul de mașini electrice de peste Ocean se poate lăuda cu cea mai bine vândută mașină din lume: Tesla Model Y.

La început de 2024 am aflat că SUV-ul cu emisii zero a fost anul trecut cel mai vândut automobil în Europa. Acum, specialiștii de la JATO Dynamics anunță că această mașină a cucerit laurii și la nivel mondial. Este vorba nu doar despre cea mai bine vândută electrică sau cea mai bine vândută mașină într-o țară sau pe un continent, ci despre cel mai bine vândut autovehicul de pasageri.

Astfel, modelul american a fost comercializat la nivel global în 1.223.000 de exemplare, care înseamnă o creștere a vânzărilor cu 64% față de numărul de livrări din 2022. Podiumul a fost completat de Toyota RAV4, cu 1.075.000 de unități vândute (- 5%) și de Honda CR-V, cu 846.000 de unități vândute la nivel mondial (+ 18%).

Aceleași date JATO Dynamics arată că marca niponă Toyota are cinci mașini în top 25, adică mai mult decât orice producător. În schimb, îngrijorător este faptul că nici un model european nu a prins Top 10, care este dominat de Toyota, cu 5 modele. Primul automobil european din clasament este Volkswagen Polo, care s-a clasat pe locul 20.

În ceea ce privește producătorii chinezi, cel mai vândut brand a fost BYD, care figurează cu trei mașini în Top 25: Qin pe locul 12, Song Plus pe locul 19 și Atto 3 pe locul 23.

Iată cum se prezintă clasamentul celor mai bine vândute mașini din lume în 2023:

Sursa: JATO Dynamics

Articole similare

Studiu: Preţul automobilelor ar putea crește cu 2,6%

Robert Stan

Porsche prezintă noul 911 facelift: pentru prima dată modelul primește versiune hibridă

Mihai Morcovescu

Stellantis: Alfa Romeo și Lancia, mărci complet electrice

Florin Amariei