AUTOpro
Generale Green car Industrie Stiri

VIDEO: Ford introduce în 2023 baterii de tip LFP mai durabile și cu încărcare mai rapidă

Americanii de la Ford au anunțat că vor introduce în acest an noi baterii de tip LFP (n.n. – litiu-fier-fosfat) pentru actualele sale modele electrice, dar și pentru cele viitoare. Acestea au costuri de producție mai mici, sunt mai durabile și timpi de încărcare mai mici. Primul automobil care va beneficia de noii acumulatori este Mustang Mach-E.

De asemenea, compania va investi 3,5 miliarde de dolari pentru a construi prima sa fabrică de baterii LFP în SUA (statul Michigan). Aceasta va fi inaugurată în 2026 și face parte din strategia de tranziție către un viitor pur electric, care presupune investiții la nivel global de 50 de miliarde de dolari.

Ford Mustang Mach-E, primul model care va primi noile baterii LFP

Comparativ cu bateriile de tip NCM (n.n. – nichel-cobalt-mangan), acumulatorii LFP sunt mult mai durabili, tolerează încărcări mai dese și mai rapide, având o rată de uzură mai mică.

Tehnologia folosită la fabricarea bateriilor LFP include, de asemenea, mai puține minerale rare, precum nichel și cobalt. Asta înseamnă că și costurile de fabricație vor fi mai mici. Totodată, acumulatorii LFP promit și caracteristici unice de performanță, aliniate mai bine la preferințele și nevoile clienților.

Acumulatorii de tip LFP de la Ford vor fi folosite pe o gamă variată de automobile și camioane electrice de ultimă generație, la prețuri accesibile, în curs de dezvoltare.

Primul model care va primi acest nou tip de baterie va fi Mustang Mach-E, începând chiar din acest an. Următorul pe listă va fi F-150 Lightning, care va folosi bateriile LFP începând din 2024.

Pe măsură ce Ford crește rapid producția de vehicule electrice, introducerea bateriilor LFP îi permite să producă mai multe mașini cu emisii zero și să ofere mai multe opțiuni noilor clienți. De asemenea, ajută la sprijinirea obiectivului companiei de a atinge o marjă EBIT de 8% pentru Model-e până în 2026.

Sursa: Ford

Articole similare

Castrol și Bosch au extins acordul de cooperare

Revista AUTOpro

Mercedes-Benz introduce în Europa funcția de schimbare automată a benzii (cu video)

Mihai Morcovescu

ACEA: Vânzările Dacia au crescut cu peste 46% în primele două luni din 2023

Mihai Morcovescu