AUTOpro
Generale Industrie Stiri

CEO-ul Grupului Stellantis a încasat în 2023 un salariu de 36,5 milioane de euro

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a beneficiat de o creştere de 56% a compensaţiei totale pentru anul 2023 ca urmare a îndeplinirii obiectivelor de performanţă.

În aceste condiții, șeful gigantului auto a încasat un salariu de 36,49 milioane de euro. Din această sumă, 23,47 milioane de euro au fost în numerar şi instrumente de capitaluri proprii, inclusiv un stimulent de transformare de zece milioane de euro.

Carlos Tavares a câștigat de 518 ori mai mult decât angajații Stellantis

Stellantis

Carlos Tavares a fost, astfel, recompensat pentru îndeplinirea obiectivelor legate de provocările cu care se confruntă industria pe segmentul mobilităţii globale, tehnologiei şi vehiculelor electrice. Pachetul său salarial include, de asemenea, 13 miliarde de euro în stimulente pe termen lung legate de obiective specifice de performanță.

Angajaţii Stellantis au câştigat anul trecut în medie 70.404 de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 9,4% faţă de 2022. Astfel, la un calcul simplu, compensaţia totală a lui Tavares a fost de 518 ori mai mare decât salariul unui angajat al grupului. Raportul mai mare vine în urma impactului unei plăţi unice legate de stimulentele pe termen lung acordate lui Tavares pentru perioada 2021-2025, au precizat reprezentanții Stellantis.

Conducerea gigantului auto cu sediul la Amsterdam anunţase săptămâna trecută că îşi recompensează salariaţii din întreaga lume cu 1,9 miliarde de euro. Asta, după ce compania a realizat un profit-record în 2023, de 18,6 miliarde de euro.

Sub formă de prime de participare şi interesare, ar fi vorba de o sumă de cel puţin 4.100 de euro brut pentru fiecare salaria. Prima ar putea, însă, să ajungă la 6.000 de euro, a precizat directorul de resurse umane al grupului, Xavier Chéreau. Sumele variază în funcţie de acordurile salariale încheiate în fiecare ţară unde operează Stellantis, grup care activează în special în Franţa, Italia şi America de Nord.

La rândul lor, acţionarii grupului vor fi recompensaţi cu aproximativ 7,7 miliarde de euro pentru exerciţiul 2023, repartizaţi între dividende şi răscumpărări de acţiuni. Grupul Stellantis deţine mărcile Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram și Vauxhall.

În timpul discuțiilor de anul trecut cu producătorii de automobile din „Detroit Three”, sindicatul United Auto Workers a criticat dur salariile șefilor General Motors, Ford și Stellantis. Aceștia au cerut majorări salariale semnificative pentru angajați.

Deocamdată, Ford și GM nu au dezvăluit veniturile șefilor în 2023. În anul anterior, CEO-ul GM, Mary Barra, a avut o compensație totală de 29 de milioane de dolari, în timp ce CEO-ul Ford, Jim Farley, a primit aproape 21 de milioane de dolari.

Sursa: Reuters

Articole similare

Mazda prezintă Iconic SP Concept, care prefigurează un viitor model de performanță

Mihai Morcovescu

Elon Musk anunță că viitorul Tesla Roadster va atinge 100 km/h în mai puțin de 60 de secunde

Mihai Morcovescu

Nissan și Renault, colaborare mai strânsă în domeniul EV

Florin Amariei