AUTOpro
Stiri

Ministrul francez al Economiei avertizează că grupul Renault se luptă pentru supraviețuire

Bruno LeMaire

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a avertizat că grupul Renault se luptă să supravieţuiască în contextul crizei coronavirusului, adăugând însă că producătorul auto trebuie să îşi asume unele angajamente cu privire la menţinerea în Franţa a celor mai avansate activităţi tehnologice.

„Cu privire la gravitatea crizei precum şi cu privire la situaţia companiilor, eu voi continua să spun adevărul: Renault se luptă să supravieţuiască”, a răspuns Bruno Le Maire, întrebat fiind dacă va accepta ca firmele care sunt susţinute de statul francez să închidă uzine în Franţa, aşa cum intenţionează să facă Renault.

Potrivit presei, Renault intenţionează să închidă mai multe uzine din Franţa, printre care cea de la Flins, unde sunt asamblate modelul electric Zoe şi Nissan Micra, dar şi uzina de asamblare de la Dieppe, în cadrul unui vast plan de economii care ar urma să fie anunţat săptămâna viitoare.

Bruno Le Maire a mai declarat pentru Le Figaro că nu a semnat încă împrumutul garantat de stat în valoare de cinci miliarde de euro solicitat de Renault. „Continuăm discuţiile în cadrul planului de sprijinire a industriei auto. Cerem constructorilor să îşi asume angajamente în trei direcţii: vehiculele electrice, respectarea sub-contractanţilor şi menţinerea în Franţa a celor mai avansate activităţi tehnologice”, a subliniat ministrul francez al Economiei.

Sursele citate de Reuters au declarat la începutul acestei săptămâni că Renault a ajuns la un acord cu băncile pentru un împrumut garantat de stat în valoare de cinci miliarde de euro. Acest împrumut garantat de stat, la care Renault lucrează de aproximativ o lună, ar urma să fie în scurt timp supus aprobării Consiliului de Administraţie, înainte de a fi aprobat oficial de Ministerul de Finanţe.

Bruno Le Maire a mai spus că răspunsul Franţei la cea mai gravă recesiune postbelică a constat în ajutoare şi garanţii de stat în valoare de 450 miliarde de euro, adică 20% din PIB. Guvernul de la Paris se aşteaptă ca cea de-a doua economie a zonei euro să înregistreze o contracţie economică de cel puţin 8% în acest an iar deficitul bugetar să ajungă la un maxim istoric de 9% din PUB.

Uniunea Europeană a acordat statelor membre flexibilitatea necesară pentru a face faţă impactului economic al coronavirusului, prin suspendarea regulilor care limitează împrumuturile guvernamentale. Bruno Le Maire şi-a exprimat speranţa că aceste reguli vor rămâne suspendate şi în 2021. “Nimic nu ar fi mai rău decât relansarea maşinăriei economice după care să apeşi frâna pe cheltuieile publice”, a apreciat oficialul francez.

Articole similare

Noua Skoda Octavia facelift: primele schițe de design. Debutul, pe 14 februarie

Mihai Morcovescu

Apple a amânat pentru 2026 lansarea primului său automobil electric autonom

Mihai Morcovescu

NIO ET7 a parcurs 1.044 de kilometri cu o singură încărcare

Mihai Morcovescu

Leave a Comment