AUTOpro
Stiri Industrie

Metaversul Industrial Renault duce digitalizarea Grupului la un nou nivel

Metaversul industrial Renault

Vorbim despre Revoluția Industrială 4.0 de ceva timp, iar Grupul Renault a început implementarea primelor astfel de soluții încă din 2016. Acum, Metaversul Industrial Renault este implementat în mare măsură la nivelul Grupului.

Colectarea datelor din toate facilitățile industriale ale Grupului Renault a reprezentat o provocare în trecut, dar acum 100% din liniile de producție (8.500 de piese de echipament) sunt conectate, 90% din fluxurile de aprovizionare sunt monitorizate constant și 100% din datele lanțului de provizionare sunt găzduite în Metaversul Industrial Renault.

Metaversul industrial Renault

Prin această implementare, până în 2025 Grupul Renault se așteaptă la economii de 320 milioane Euro în diferite procese de producție și aprovizionare, la care se vor adăuga economii de 260 milioane Euro pe partea de inventariere. Mai mult, sunt anticipate reduceri cu 60% ale timpului de livrare și ale costurilor generate de garanții, precum și o scădere la jumătate a amprentei de carbon din procesul de fabricare al vehiculelor. 

Cum funcționează Metaversul Industrial Renault?

Ideea este să transformi toate modelele fizice ale proceselor de producție, aprovizionare și livrare în „gemeni” digitali. Fiecare fabrică a Grupului Renault are acum o replică în lumea virtuală.

Metaversul industrial Renault

La fel s-a întâmplat și cu lanțul de aprovizionare, ce apare acum ca o versiune modelată în universul digital. Toate sunt părți integrate în Metaversul Industrial Renault și controlate în timp real din ceea ce poate fi numit un turn de control.

Informațiile ce provin din interiorul Grupului Renault sunt combinate cu cele din afară, precum date de la furnizori și previziuni de vânzări, dar chiar cu prognoza vremii și starea traficului. Inteligența Artificială pune apoi totul cap la cap și realizează scenarii predictive prin care să eficientizeze procesele în ansamblul lor.

Pentru Metaversul Industrial Renault a fost dezvoltată o platformă unică ce permite concentrarea tuturor tehnologiilor necesare pentru a integra toate copiile digitale și ecosistemele lor într-un singur loc.

Metaversul industrial Renault

Toate datele ce sunt preluate din procesele de fabricație sunt stocate în platforma Google Cloud, de unde sunt injectate în Metaversul Industrial Renault. Din 2019 și până acum, au fost emise 300 de alerte din fabrici și astfel au fost evitate 300 de blocaje ale liniilor de producție.

Revoluția Industrială 4.0 este în plină desfășurare așadar, iar Grupul Renault este în prima linie și atacă deciziv.

Articole similare

Peugeot introduce versiuni mild-hybrid pe 3008 și 5008. Acestea vor consuma cu 15% mai puțin combustibil

Mihai Morcovescu

Noua generație Dacia Duster va intra oficial în producție peste câteva săptămâni

Mihai Morcovescu

Versiunea de serie a modelului Renault K-ZE a fost lansată în China

Dragos Baltateanu