AUTOpro
Green car Stiri

Megaproiect european destinat asamblării de baterii pentru mașini electrice

O sumă cuprinsă între cinci şi şase miliarde euro va fi investită într-un proiect european privind construcţia de baterii destinate automobilelor electrice, proiect denumit „Airbus-ul bateriilor”, au anunţat joi miniştrii Economiei din Franţa şi Germania, Bruno Le Maire şi Peter Altmaier.

„Această alianţă este de importanţă strategică pentru Europa. Ea face ca Europa să rămână competitivă în raport cu SUA şi China”, a declarat Bruno Le Maire. „În acest proiect vor fi investite cinci până la șase miliarde de euro”, din care o subvenţie publică de până la 1,2 miliarde euro, pentru care Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu, a dezvăluit Bruno Le Maire.

„Obiectivul nostru nu este doar de a acoperi cererea industriei auto din Europa. Vrem să exportăm la nivel european, să dovedim că bateriile cu eticheta «made in Europe» sunt o garanţie a calităţii”, a declarat la rândul său Peter Altmaier.

Germania, cea mai mare economie europeană, vrea să îşi protejeze producătorii auto în contextul în care industria auto mondială se pregăteşte să înceteze să mai producă motoare pe combustie internă.

În prezent, segmentul producţiei de baterii pentru autovehiculele electrice este dominat de firma japoneză Panasonic Corp, alături de producătorii sud-coreeni Samsung SDI Co şi LG Chem şi firma chineză Contemporary Amperex Technology Co (CATL).

Comisia Europeană a lansat în anul 2017 propria sa alianţă în domeniu, European Battery Alliance (EBA), în ideea de a sprijini dezvoltarea producţiei europene de baterii pentru autovehiculele electrice. Până acum, firma suedeză Northvolt este singurul producător european serios în acest domeniu.

Articole similare

Kia Sorento, premiată la WWCOTY 2021

Florin Amariei

Grupul francez PSA aduce sume importante la bugetul Franței

Filip Sîrbu

Daimler va plăti redevențe către Nokia pentru anumite brevete

Florin Amariei

Leave a Comment