AUTOpro
Stiri

Ion Țiriac în topul celor mai mari colecționari de mașini din lume

Cu peste 250 de modele, colecția de mașini a lui Ion Țiriac a fost introdusă în topul celor mai extravagante colecții de automobile din lume.

Dintre nenumăratele hobby-uri pe care le au oamenii, colecționarea este unul dintre cele mai frecvente. De la ștampile la cărți poștale sau timbre, aproape orice obiect poate fi colecționat fără a fi nevoit să cheltui o sumă mare de bani. Cu toate acestea, colecțiile de mașini rare și exotice sunt o excepție notabilă.

Wall St. 24/7 a analizat 27 dintre cele mai îndrăznețe colecții de mașini din lume. Fiecare colecționar de pe această listă are o pasiune demonstrată pentru automobile, dar și mijloacele financiare pentru a susține acest hobby costisitor.

După o scurtă analiză a reieșit faptul că și colecționarii de mașini au diferite preferințe. De exemplu, comediantul Tim Allen și luptătorul profesionist John Cena au o preferință clară pentru vehiculele clasice, fabricate în America. Multe dintre mașinile din colecțiile lor poartă sigla Chevrolet, Ford sau Dodge, iar unele dintre acestea sunt printre cele mai iconice modele care au fost realizate în Detroit.

Pentru alți colecționari, nostalgia pentru zilele de glorie ale producției auto americane ocupă un loc în spate, dar doar  pentru a face loc tehnologiei și performanței de ultimă generație. Colecțiile lor includ supercars de la producătorii auto europeni și adesea vin cu prețuri de șase și chiar șapte cifre. Aceste mașini, fabricate de companii precum Ferrari, Lamborghini și McLaren sunt construite pentru viteză.

Lista realizată de Wall St. 24/7  cu cele mai scandaloase colecții de mașini din lume este sortată în ordine alfabetică, după prenumele colecționarului. În timp ce majoritatea colecționarilor se află în Statele Unite, această listă include colecții de mașini care se întind pe patru continente.

 1. Craig Jackson
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Ford Mustang Shelby EXP 500 din 1968, Chevrolet Camaro ZL-1 din 1969

Craig Jackson este CEO-ul caselor de licitații Barrett-Jackson, care vinde în mod regulat automobile rare. Jackson are o colecție personală de aproximativ 30 de mașini pe care le păstrează într-un depozit din Parade Valley, Arizona.

 

 1. Dmitri Lomakov
 • Țara principală de reședință: Rusia
 • Vehicule notabile: Chaika GAZ-13, Mercedes Benz al lui Adolf Hitler

Dmitry Lomakov, un om de afaceri rus, deține aproximativ 120 de mașini, majoritatea fabricate în Rusia, pe care le păstrează într-un muzeu.

 1. Floyd Mayweather
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Bugatti Chiron, Bugatti Veyron, Aston Martin One-77, LaFerrari Aperta

Boxerul profesionist Floyd Mayweather are o colecție de mașini pe care o estimează la aproximativ 15 milioane de dolari. Există zvonuri cum că multe dintre vehiculele sale ar fi fost cumpărate cu saci de bani în numerar.

 

 1. George Foreman
 • Țara principală de reședință: Statele Unite

De două ori campion mondial la categoria grea, George Foreman are o colecție de peste 50 de mașini. Potrivit lui Foreman, favoritul său este un VW Beetle din 1977, deoarece îi amintește de începuturile sale modeste.

 

 1. Gerard Lopez
 • Țara principală de reședință: Luxemburg
 • Vehicule notabile: Rolls-Royce Silver Cloud II, Ferrari FF, Ferrari 330 GT

Gerard Lopez este un capitalist de risc și proprietarul echipei Lotus F1. Are o colecție de peste 100 de mașini, pe care le păstrează lângă biroul său din Luxemburg.

 

 1. Hassanal Bolkiah, sultanul Brunei
 • Țara principală de reședință: Brunei
 • Vehicule notabile: Limuzină Rolls-Royce Silver Spur, placată cu aur și personalizată, Rolls Royce Phantom VI, Ferrari Mythos

Speculațiile cu privire la dimensiunea exactă a colecției sultanului variază de la 2.000 la 7.000 de mașini exotice, de lux, clasice și clasice, marea majoritate unicat. Cu toate acestea, o mare parte dintre automobile sunt neglijate, fiind într-o stare deloc fericită.

 1. Ion Țiriac
 • Țara principală de reședință: România
 • Vehicule notabile: Porsche 911 GT2 RS, Porsche 911 Carrera 4 GTS și un Porsche 911 Exclusive Series

Ion Tiriac, fost jucător profesionist de tenis și hochei pe gheață, precum și om de afaceri și bancher, are o colecție de aproximativ 250 de automobile, care variază de la istoric și clasic la nou și exotic. Colecția sa este deschisă vizionării publice într-un showroom din afara Bucureștiului.

 

 1. Jay Kay
 • Țara principală de reședință: Anglia
 • Vehicule notabile: Porsche 918 Spyder, Lamborghini Miura SV, Ferrari Enzo

Jay Kay, solistul trupei Jamiroquai, are o colecție de aproape 70 de mașini. Anul trecut, a scos la licitație câteva dintre vehiculele sale, inclusiv un McLaren 675LT, care are o valoare estimată la peste un sfert de milion de lire sterline.

 

 1. Jay Leno
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Stanley Steamer din 1906, McLaren MP4-12C

Fostul moderator al „Tonight Show”, Jay Leno, este renumit pentru colecția sa de mașini rare și puternice. Pe lângă faptul că deține peste 100 de automobile, se spune că acesta are și cel puțin 90 de motociclete.

 

 1. Jerry Seinfeld
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Porsche 550 Spyder din 1944, Porsche Carrera GT, Porsche 959

Valoarea totală a colecției lui Jerry Seinfeld, care include un număr impresionant de mașini Porsche rare, este estimată la câteva  milioane de dolari. Colecția comediantului este depozitată într-un garaj subteran, construit la comandă, în Upper West Side din Manhattan.

 

 1. John Cena
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: AMC Hornet SC / 360 din 1971, Buick GSX din 1970, Plymouth Road Runner din 1971, Dodge Viper

John Cena, actor și luptător profesionist  WWE, are o preferință demonstrată pentru mașinile americane. Cu toate acestea, colecția sa include și un Jeep Wrangler mai modest din 1989 și un ultra-luxos Rolls-Royce Phantom britanic.

 

 

 1. Jon Shirley
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Ferrari 375 MM Scaglietti coupe din 1954, Ferrari 257 GTS Spyder din 1967

Jon Shirley, fost director executiv la Microsoft, are o colecție de 27 de mașini exotice, majoritatea din anii 1950 și ’60. Scaglietti 375 MM a fost primul Ferrari de după război care a câștigat „Best in Show”, la Pebble Beach Concours d’Elegance.

 

 1. Ken Lingenfelter
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: diverse modele de Corvete, Mustang, Ferrari și Porsche

Fiul unuia dintre directorii executivi ai companiei General Motors, Ken Lingenfelter, își păstrează colecția de aproximativ 250 de mașini exotice și rare în orașul Brighton, Michigan. Adesea, el permite vizionarea publică a colecției și donează încasările pentru cazuri caritabile.

 

 1. Khalid Abdul Rahim
 • Țara principală de reședință: Bahrain
 • Vehicule notabile: Mercedes-Benz CLK GTR, McLaren F1 și P1, Lamborghini Miura, Lamborghini Aventador SV

Spre deosebire de majoritatea colecțiilor de pe această listă, care includ mașini rare și istorice, colecția lui Khalid Abdul Rahim este formată  în cea mai mare parte din supercar-uri moderne. El are  în colecția sa unul din cele 20 de Mercedes-Benz CLK GTR, care este depozitat într-un garaj din Bahrain.

 1. Michael Fux
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: McLaren Ultimate Series BP23, Ferrari 812 Superfast, Dodge Demon, AMG GT R

Născut în Cuba, Michael Fux a devenit un om de afaceri de succes în Statele Unite și și-a folosit o parte din avere pentru a construi o colecție de aproximativ 160 de mașini. Printre acestea se numără una dintre cele aproximativ 100 de hipercaruri hibride McLaren Ultimate Series BP23

.

 1. Mukesh Dhirubhai Ambani
 • Țara principală de reședință: India
 • Vehicule notabile: Bentley, Maybach, Bugatti, Mercedes Benz

Mukesh Dhirubhai Ambani este un om de afaceri indian născut în Yemen. Unul dintre cei mai bogați bărbați din lume, are o colecție estimată la 168 de mașini.

 

 1. Nick Mason
 • Țara principală de reședință: Anglia
 • Vehicule notabile: Bugatti T35, Aston Martin LM18, Ferrari 213 T3

Nick Mason, baterist pentru Pink Floyd, este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți colecționari de automobile din lume. El deține aproximativ 40 de mașini dintre care preferatul său este un Maserati Birdcage.

 

 1. Patrick Dempsey
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Porsche 356 din 1963, Jaguar E Type V-12 Cabrio din 1972, Mercedes-Benz 280SE din 1969, Ferrari Daytona

Actorul din Grey’s Anatomy, Patrick Dempsey, deține 10 mașini, multe dintre ele clasice. Deși colecția sa nu este la fel de vastă ca altele de pe această listă, el crede că le va conduce pe toate. De asemenea, spre deosebire de alți entuziaști, Dempsey este și pilot de curse.

 1. Rainier III, prințul Monaco
 • Țara principală de reședință: Monaco

Înainte de moartea sa în 2005, prințul Rainier III avea una dintre cele mai mari colecții de mașini din lume. Astăzi, colecția sa de peste 100 de mașini este depozitată într-o hală de 5.000 de metri pătrați construită pe Terasele de Fontvieille, care este deschisă publicului. Pe lângă modelele clasice rare și mașinile de curse puternice, colecția include un Lexus folosit la nunta din 2011 a actualului prinț, Albert al II-lea.

 

 1. Ralph Lauren
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Ferrari, Alfa Romeo, Jaguar

Creatorul de modă Ralph Lauren își păstrează colecția de peste 60 de mașini (aproape toate roșii) într-un garaj numit D.A.D. – un acronim al numelor copiilor săi: David, Andrew și Dylan.

 

 1. Rick Hendrick
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: mai multe modele Corvette, inclusiv primul ZR1 produs vreodată.

Rick Hendrick deține peste 100 showroom-uri și service-uri auto. Acesta deține, de asemenea, una dintre cele mai mari colecții Corvette din lume, păstrată într-un depozit din Charlotte, Carolina de Nord.

 

 1. Rodger Dudding
 • Țara principală de reședință: Anglia
 • Vehicule notabile: Morris Minor din 1952, Vulcan Tourer din 1911

Rodger Dudding deține aproximativ 350 de vehicule în valoare de aproximativ 55 de milioane de dolari. Colecția sa, păstrată în Potters Bar, Anglia, este considerată a fi cea mai mare din Marea Britanie.

 

 1. Șeicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan
 • Țara principală de reședință: Emiratele Arabe Unite
 • Vehicule notabile: monster-truck Mercedes, șapte Mercedes S-Classe

Șeicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan își ține colecția într-o piramidă. Colecția sa de mașini include șapte vehicule Mercedes S-Class, fiecare în câte o culoare a curcubeului.

 

 1. Șeicul Sultan Bin Zayed Bin Sultan Al Nahyan
 • Țara principală de reședință: Emiratele Arabe Unite
 • Vehicule notabile: Aston Martin One-77, Mercedes-Benz SLR Stirling Moss, Bugatti EB110

Acest membru al familiei regale din Abu Dhabi are peste 30 de supercaruri, inclusiv unul dintre cele doar douăzeci de Lamborghini Reventón realizate. O colecție deosebit de valoroasă, multe dintre mașinile sale valorează câteva milioane de dolari per bucată.

 

 1. Tim Allen
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: Ford RS200, Shelby Cobra din 1965, Ford Roadster din 1933

Comediantul și starul din sitcomul “Înfrumusețarea locuinței” a fost citat spunând că a cumpărat fiecare mașină pe care o avea ca jucărie în copilărie. Una dintre preferatele sale din colecție  este un Chevrolet Impala SS din 1996, care a fost construit la comandă.

 1. Turki Bin Abdullah
 • Țara principală de reședință: Arabia Saudită
 • Vehicule notabile: Lamborghini Aventador, Mercedes AMG G-Wagen, Rolls-Royce Phantom Coupe, Bentley Flying Spur

Turki Bin Abdullah are legături strânse cu familia regală saudită și are o flotă de vehicule placate cu aur. Se spune că este prieten apropiat cu rapperul și producătorul Dr. Dre și este activ pe rețelele de socializare.

 

 1. Wyclef Jean
 • Țara principală de reședință: Statele Unite
 • Vehicule notabile: McLaren F1, Rolls-Royce Phantom, Bentley Arnage, Pagani Zonda C12

Rapperul Wyclef Jean s-a născut în Haiti și s-a mutat în Statele Unite împreună cu familia sa când avea 9 ani. Se pare că el ar avea o colecție de peste 40 de mașini.

Articole similare

Hyundai a trimis un Santa Fe într-o expediție în Antarctica

Filip Sîrbu

Opel Rocks-e XTREME este un cvadriciclu electric unicat creat virtual de un student

Mihai Morcovescu

Suzuki Jimny cu 5 uși a fost lansat și păstrează caracteristicile off-road ale versiunii scurte

Darius Pana

Leave a Comment