AUTOpro
Connected Green car

Testa Model S este actualizat cu funcții de asistare a condusului

Tesla a lansat versiunea 7.0 de software pentru gama Model S. Această actualizare introduce funcții suplimentare de asistare a condusului și de manevrare autonomă, precum și design nou pentru afișajele digitale.

Text: Alex Buțu

Compania americană Tesla a făcut un nou pas în dezvoltarea mașinii autonome prin implementarea din octombrie 2015 a unei serii de funcții noi pentru sistemul Autopilot. Actualizarea „over-the-air” este disponibilă pentru Model S, însă doar pentru unitățile produse începând din octombrie 2014, fiindcă atunci a început Tesla să monteze hardware-ul care face posibilă adoptarea treptată a software-ului pentru funcțiile de asistare a condusului.

Pachetul de hardware este compus dintr-un radar frontal, o cameră video frontală, 12 senzori cu ultrasunete și un sistem de frânare automată controlat digital și asistat electric. Senzorii cu ultrasunete sunt poziționați pentru a detecta obstacole aflate pe o rază de 4,9 m împrejurul mașinii și funcționează indiferent de viteza de rulare. Sistemul Autopilot folosește radarul, ultrasunetele și camera video împreună cu informațiile de la GPS. În urma actualizării, Model S își corectează singur direcția pentru a se încadra în marcajele benzii de rulare și efectuează automat manevrele de schimbare a benzii dacă șoferul acționează maneta de semnalizare a schimbării direcției. Totodată, sistemul cruise control citește prezența altor vehicule din trafic și adaptează viteza de rulare. Controlul electronice al motoarelor, direcției și frânelor îi permite lui Model S să evite coliziuni cu mașinile aflate în fața ei sau în zonele laterale și, de asemenea, să nu părăsească necontrolat carosabilul. Nu în cele din urmă, Model S scanează acum spațiile de parcare și efectuează automat manevrele de parcare laterală.

detroit-2015-autopilot-full_1

Tesla subliniază în comunicatul de presă că funcțiile noului sistem Autopilot nu înlătură responsabilitatea care îi revine șoferului, controlul final al mașinii fiind sarcina acestuia. Constructorul spune că evoluția până la un automobil complet autonom va mai dura câțiva ani, iar între timp va continua să dezvolte noi funcții care vor fi prin actualizări de software transmise “over-the-air”.

Odată cu versiunea 7.0 a software-ului, Model S primește și un design evoluat al afișajului digital oferit de ecranele multifuncționale încorporate în bord.

Articole similare

Pachetul de baterii. Mai bine pe verticală decât pe orizontală?

Florin Amariei

Jidu va face masini autonome inteligente

Filip Sîrbu

“Ne place să spunem că noi oferim Data Power, nu Horse Power, într-un dispozitiv inteligent, pe roți.”Andreas Schaaf, CCO Byton.

Dan Damian

Leave a Comment