AUTOpro
Stiri Generale Industrie

ACEA – cota de piață a vehiculelor electrificate a crescut vertiginos în 2021

ACEA (Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile), a dat recent publicității un comunicat de presă care scoate în evidență, deloc surprinzător, faptul că vehiculele electrificate își continuă asaltul necruțător asupra pieței de automobile noi din Europa.

Fără doar și poate, cifrele ACEA în ceea ce privește cota de piață a automobilelor noi nu mai surprind pe nimeni. AUTO Pro a previzionat acest switch accelerat către electrificare încă din 2020, după cum reiese și din commentul editorului AUTO Pro, Dan Vardie: www.autopro.ro/auto-pro-exclusiv/comment/viitorul-devine-electric-foarte-repede.

Electrificarea din ce în ce mai accelerată a industriei auto își face simțită prezența atât pe străzi, cât și în statistici. În 2021, nu întâmplător, cea mai mare creștere procentuală s-a consemnat la nivelul PHEV-urilor, care au înregistrat un boom al vânzărilor de 70,7% față de 2020, lucru care se traduce printr-un număr de 867.092 unități (507.917 unități în 2020). Automobilele PHEV ajung iată la o cotă de piață de 8,9%, care suflă direct în ceafă vehiculelor electrice (BEV).

Aceste rezultate confirmă întocmai previziunile AUTO Pro legate de fereastra de oportunitate a propulsiilor plug-in hybrid, care se află, după cum se poate vedea, la apogeu în clipa de față. O creștere similară a fost înregistrată și la nivelul automobilelor hibride, care au înregistrat de asemenea o ascensiune considerabilă (+60,5%), de la 1.184.526 unități până la 1.901.239 unități, atingând o cotă de piață de 19,6%, identică cu cea a automobilelor diesel, depășite însă la vânzări cu doar 48 de unități de vehiculele HEV.

Diesel electric

Nici nu ne îndoim de faptul că această decădere a diesel-ului va continua într-un ritm mult mai accelerat pe parcursul anului 2022, prognoza noastră fiind că diesel-ul va ajunge la o cotă de piață de 10% sau poate chiar sub 10% la finalul acestui an! În continuare însă, vehiculele cu sisteme de propulsie convenționale – benzină & diesel – dețin supremația în ceea ce privește cota de piață, cu un procentaj de 59,6%. Cota de piață a vehiculelor electrice s-a apropiat vertiginos de borna de 10% în 2021, cota de piață de 9,1% fiind rezultatul unei creșteri procentuale de 63,1%, de la 538.734 unități în 2020 până la 878.432 unități în 2021.

În buna tradiție AUTO Pro, am făcut toate demersurile necesare pentru a afla un punct de vedere oficial și coerent de la ACEA cu privire la cauzele care au dus la boom-ul vehiculelor electrice și la previziunile ACEA în legătură cu evoluția vânzărilor de automobile noi pe continentul european în acest an. Din păcate, curiozitățile noastre s-au lovit de un zid de netrecut, ACEA dând dovadă încă o dată de o lipsă crasă de transparență și deschidere către presă…

Articole similare

Hotel Guide | Top 10 Beautiful Hotel in Phangan, Thailand

Mihai Predescu

Ministrul Tanczos Barna anunţă un program Rabla pentru flote comerciale. Bugetul alocat va crește cu 15% (cu video)

Mihai Morcovescu

Honda e va folosi camere video în loc de oglinzi retrovizoare laterale

Dragos Baltateanu

Leave a Comment