AUTOpro
Concept car Generale Green car Stiri

Lamborghini Lanzador, primul concept electric din istoria mărcii. Versiunea de serie va sosi în 2028

Producătorul italian de automobile Lamborghini a prezentat primul său concept electric. Botezat Lanzador, acesta este un crossover cu alură de coupe, fiind descris drept „un GT cu o configurație 2+2”.

Prototipul prefigurează primul model cu emisii zero al mărcii, care va debuta în 2028.

Lamborghini Lanzador este un GT cu o configurație 2+2

Lamborghini

Reprezentanții companiei din Sant’Agata Bolognese spun că viitorul model de serie va inaugura un nou segment. Acesta se va numi Ultra GT.

În plus, Lamborghini Lanzador nu este doar un Gran Turismo, ci o avanpremieră a tehnologiilor viitoare. Conceptul se încadrează în strategia mărci „Direzione Cor Tauri”, prezentată în octombrie 2021.

Noul Lanzador este un crossover cu siluetă de coupe în două uși și o gardă la sol generoasă. Interiorul futurist este inspirat de la modele precum Sesto Elemento, Murcielago și Countach LPI 800-4.

Aici regăsim un volan cu design futurist, o planșă de bord simplificată și un display pentru pasagerul din dreapta. În schimb, clasicul ecran central pentru sistemul multimedia a dispărut. Toate informațiile sunt afișate pe instrumentarul de bord.

Majoritatea materialelor folosite în habitaclu sunt realizate din plastic reciclat recuperat din oceane. Acesta este mărunțit fin, spălat, uscat, presat la presiune ridicată și prelucrat în fire subțiri de nailon.

Spre exemplu, scaunele sport sunt fabricate dintr-o spumă specială. Aceasta este imprimată 3D și are o rezistență mecanică, termică și chimică foarte bună. De asemenea, și fibra de carbon are elemente reciclate, iar apa este refolosită.

Sistem de propulsie cu două motoare electrice

Inginerii Lamborghini au montat două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Asta înseamnă că Lanzador dispune de tracțiune integrală. În plus, vehiculul are și o suspensie activă și o aerodinamică special creată. Detaliile tehnice nu au fost dezvăluite.

Cum spuneam, versiunea de producție a lui Lanzador va fi primul model electric al mărcii italiene. Acesta va fi lansat în 2028. Totodată, până la sfârșitul anului viitor, toată gama Lamborghini va fi electrificată. Asta înseamnă că vor fi oferite motorizări mild-hybrid și plug-in hybrid.

De altfel, compania investește peste 1,9 miliarde de euro în următorii 4 ani pentru conversia la tehnologia hibridă. Este vorba despre cea mai mare investiție din istoria mărcii.

Sursa: Lamborghini

Articole similare

Șapte modele noi pentru „Mașina Anului 2018 în România”

Filip Sîrbu

SUV-urile au reprezentat, în premieră, peste 50% din vânzările de mașini noi în Europa

Mihai Morcovescu

EVENIMENT: „Millions of lives to save on the roads” de Jean Todt

Dan Vardie