AUTOpro
Generale

Tehnologie revoluționară: Mașinile electrice vor putea fi reîncărcate cu energie în 3 minute

StoreDot

O companie israeliană prezentă anul acsta la CES a anunțat că este pe cale de a revoluționa modul în care sunt încărcate aparatele care folosesc acumulatori. Demonstrația făcută cu un telefon mobil promite rezultate spectaculoase și în cazul mașinilor electrice.

StoreDot este o companie israeliană despre care mulți au auzit pentru prima dată la ediția din acest an a Consumer Electronic Show (CES) din Las Vegas. Fără a fi un brand cunoscut în lumea produselor și serviciilor electronice, această companie a atras ca un magnet mulțimea de jurnaliști prezenți la eveniment prin prezentarea unei tehnologii care permite încărcarea unui smartphone în doar 2-3 minute. Mai mult chiar, promisiunea că într-un timp similar vor putea fi încărcate chiar și mașini electrice a făcut vâlvă și a iscat o mulțime de controverse.

Conform directorului executiv al StoreDot, Doron Myersdorf, noua tehnologie „ne permite să încărcăm foarte repede, mutând ionii de la anod la catod cu o viteză care până acum nu era posibilă. Asta pentru că nu aveam materialele necesare”. Iar ambițiile declarate ale oficialului par, în prezent, uluitoare. Myersdorf susține că, până în 2017, bateria unui telefon mobil va putea fi încărcată în mai puțin de un minut, iar până la ediția de anul viitor a CES compania sa va realiza un sistem de încărcare pentru mașini electrice care va permite realimentarea cu energie a acestora în doar trei minute.

Deși par să fie doar vorbe în vânt, cuvintele executivului StoreDot sunt deja susținute de fapte. Demonstrația de la CES 2015 a arătat asistenței cum un telefon cu o baterie de 900 mAh poate fi încărcată în doar căteva zeci de secunde, iar una de 2.000 mAh în trei minute. E drept că bateriile încărcate de StoreDot nu sunt unele obișnuite ci prototipuri care utilizează molecule organice sintetizate, însă Myersdorf este de părere că până și bateriile utilizate astăzi de mașinile electrice vor putea fi încărcate rapid grație sistemului său.

StoreDot1

„Tocmai am început să ne testăm tehnologia pe mașini electrice. Și suntem 100% convinși că vom putea realiza un sistem care să poată încărca astfel de vehicule în doar 3 minute. Vom utiliza și experiența Tesla pentru a realiza asta”, a menționat Doron Myersdorf. Iar bani pentru dezvotarea tehnologiei par să fie destui. Conform BBC, StoreDot a strâns deja fonduri de circa 48,5 milioane de dolari de la diverse persoane și companii interesate de realizările companiei. Unul dintre cei care susțin StoreDot este chiar magnatul rus Roman Abramovici care finanțează firma cu 10 milioane de dolari. Se pare că un alt finanțator este Samsung, iar companii auto care au în protofoliu mașini electrice sunt și ele implicate. Rămâne de văzut dacă la ediția din 2016 a CES, StoreDot va putea prezenta un vehicul cu baterii convenționale care să poată fi încărcat în cele trei minute promise. O astfel de realizare ar putea modifica radical modul în care sent percepute în prezent vehiculele electrice și ar putea da un puternic imbold vânzărilor de atfel de mașini.

Articole similare

Noul Peugeot 308

Streaming live: Opel/Vauxhall prezintă planurile de viitor

Filip Sîrbu

Pentru fanii adevăraţi ai fotbalului: Nouă ediţie specială Opel Astra Copacabana

Leave a Comment