AUTOpro
Generale

Renault Group anunță finalizarea noului acord de colaborare cu Nissan. A intrat în vigoare la 8 noiembrie

Producătorul francez de automobile Renault a anunțat că noul acord de colaborare cu Nissan a fost finalizat și a intrat în vigoare la 8 noiembrie.

Prin noul acord compania franceză își reduce influența asupra mărcii nipone. Noua înțelegere le înlocuiește pe cele anterioare referitoare la guvernanța Alianței din 2019.

Renault va putea da instrucțiuni trustului să vândă acțiunile Nissan deținute

Renault

În luna ianuarie, oficialii Renault anunțau schimbări majore în cadrul alianței cu marca japoneză Nissan. Acum, la zece luni distanță, grupul francez a dezvăluit că a fost finalizat noul acord, iar acesta a intrat în vigoare la 8 noiembrie.

Astfel, Renault Group și Nissan vor deține de acum o participare încrucișată de 15 %, cu obligația de păstrare a acțiunilor precum și cu obligația de plafonare a participației fiecăruia. Drepturile de vot sunt plafonate la 15 % din drepturile de vot exercitabile, cele două grupuri având posibilitatea să-și exercite liber drepturile în cadrul acestei limite.

„Renault a transferat 28,4 % din acțiunile Nissan pe care le deținea (dintr-un total de 43,4%) într-un trust francez, în care drepturile de vot sunt exercitate de manieră neutră. Renault Group va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividende și produse din cesiunea acțiunilor) asociate acțiunilor deținute de către trust până la vânzarea acestor acțiuni.

Începând de azi, Renault Group poate da instrucțiuni trustului să vândă acțiunile Nissan deținute, fără a avea însă obligația să ceară acest lucru într-un termen predeterminat. Renault Group are toată libertatea să cedeze acțiunile Nissan deținute de trust, în cadrul unui proces organizat și coordonat cu Nissan, în care Nissan va beneficia de dreptul primei oferte, în profitul său sau al unui terț desemnat”, se precizează în comunicatul de presă.

„Vom identifica noi oportunități de creștere care vor susține strategia noastră comercială, în special inițiativele în domeniul electrificării”, a declarat Makoto Uchida, președinte și CEO Nissan. În același timp, transferul de către francezi a acțiunilor Nissan către trust nu va duce la nici o depreciere a situației financiare a grupului.

Totodată, compania din Hexagon poate da instrucțiuni trustului să vândă acțiunile Nissan deținute, fără a avea însă obligația să ceară acest lucru într-un termen predeterminat. În cazul cedării acțiunilor Nissan deținute de trust, marca japoneză va beneficia de dreptul primei oferte, în profitul său sau al unui terț desemnat.

Sursa: Renault

Articole similare

Genesis G70 va fi eliminat din gamă din cauza vânzărilor sub așteptări

Jaguar lansează conceptul I-PACE – primul model electric al mărcii

administrator_autopromag

ACAROM: piața mașinilor noi din România a scăzut în luna septembrie cu peste 11%

Mihai Morcovescu