AUTOpro
Generale Stiri

Programul RABLA Clasic: Prima de casare va crește în acest an cu 15%

Rabla

Prima de casare pentru Programul RABLA clasic în 2023 va creşte cu 15%, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizat că, în același timp, bugetul alocat programului destinat achiziţionării de automobile electrice va fi majorat în acest an.

La începutul şedinţei de Guvern de marți premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Barna să pregătească pentru reuniunea de săptămâna viitoare o informare referitoare la programele RABLA Clasic și RABLA Plus.

Programul RABLA: Va crește și bugetul pentru cumpărarea de mașini electrice

RABLA

Ministrul Tanczos Barna a confirmat că ministerul pe care îl conduce a demarat pregătirile acestor programe, menționând că „în cadrul programului RABLA Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini clasice cu motorizare clasică noi, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare”. „Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023″, a spus Barna, care a mai adăugat că va fi crescut bugetul pentru achiziţia de maşini electrice.

Ministrul a subliniat că anul trecut s-au constatat evoluţii pozitive pe piaţa auto din România. „A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Deci, parcul auto din România se întinereşte şi am putea spune că, la sfârşitul anului 2023, vom bifa inclusiv obligaţia din PNRR. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 2026 va fi atinsă”, a explicat Barna.

Programul RABLA

Facem precizarea că, prin Programul RABLA Clasic 2022, se acordă o primă de casare în valoare de 6.000 lei pentru o mașină cu o vechime mai mare sau egală cu 6 ani înmatriculată în România, care este casată, cu scopul achiziționării unei mașini noi cu noxe reduse. Așadar, dacă luăm în calcul această primă de casare, o creștere cu 15 procente ar însemna un plus de 900 lei.

Pentru cumpărarea unui automobil nou se pot folosi două tichete în Programul RABLA, prima de casare pentru două mașini vechi este de 9.000 de lei.

Sursa: Agerpres

Articole similare

Dacia va lansa în 2026 un model de clasă compactă care va costa în jur de 20.000 de euro

Mihai Morcovescu

Porsche prezintă noul Taycan facelift: 952 CP și 678 km de autonomie (VIDEO)

Mihai Morcovescu

General Motors primește fonduri de 489 mil. USD pentru a produce ventilatoare mecanice

Robert Stan