AUTOpro
Generale Stiri

Peugeot a prezentat oficial noul SUV e-3008: 320 CP și 700 km autonomie

Peugeot

Producătorul francez de automobile Peugeot a dezvăluit, la Sochaux, noul model electric e-3008. SUV-ul cu zero emisii vine în trei versiuni, care oferă până la 320 CP și o autonomie de 700 de kilometri.

Acesta înlocuiește actualul 3008, un model comercializat în peste 1,32 milioane de exemplare în șapte ani. Modelul francez primește un grup motopropulsor electric și devine un rival pentru Tesla Model Y.

Noul Peugeot e-3008 va fi oferit în trei versiuni electrice

Peugeot

Noul Peugeot e-3008 este primul vehicul electric dezvoltat de francezi pe arhitectura STLA Medium a grupului Stellantis. Ca dimensiuni, noul e-3008 măsoară 4,54 metri în lungime, 1,89 metri în lățime și 1,64 metri în înălțime. În dreptul ampatamentului sunt trecuți 2,73 metri.

Din punct de vedere estetic, SUV-ul vine cu o parte frontală nouă, care se distinge prin noile faruri LED subțiri. Acestea au o grafică luminoasă 3D specifică cu cele trei gheare. Aceeași semnătură o regăsim și la nivelul stopurilor. Aspectul exterior este completat de jantele de 19 sau 20 de inch.

Constructorul din Hexagon a pus un mare accent pe aerodinamică. Asta înseamnă că noul e-3008 are un coeficient Cx de 0,28. Totodată, vor fi oferite două niveluri de echipare: Allure și GT. Paleta de culori include șase nuanțe: Obsession Blue, Ingaro Blue, Okenite White, Pearl Black, Artense Grey și Titanium Grey.

Peugeot e-3008 vine cu noua generație i-Cockpit

SUV-ul din Hexagon este echipat cu noua generație a sistemului i-Cockpit. Acesta constă într-un ecran panoramic de 21 de inch, împărțit în două zone. Una este instrumentarul de bord digital, iar cealaltă display-ul multimedia. Noul sistem se va numi Panoramic i-Cockpit.

Modelul a primit și așa-numitele butoane tactile i-Toggles. Acestea sunt scurtături către 10 dintre funcțiile preferate ale utilizatorului. Clasicul volan compact a fost menținut, dar a primit un design nou și acum este încălzit în standard pentru nivelul de echipare GT.

De asemenea, mașina dispune de iluminare ambientală cu opt culori, iar panoul de bord este traversat de o inserție din aluminiu. Elementele cromate au fost eliminate și înlocuite cu unele standard.

Tot la interior regăsim un sistem audio marca Focal cu 10 boxe și 17 spații de depozitare, care oferă un volum total de 34 de litri. Portbagajul are 520 litri, la fel ca actualul 3008.

Pe consola centrală regăsim un ecran tactil mai mic pentru funcțiile importante din habitaclu. Sub acesta există și câteva butoane acționate prin simpla atingere. Aceste comenzi sunt scurtături pentru cele mai utilizate funcții ale mașinii. Totodată, Peugeot va introduce pe noul e-3008 și un volan redesenat cu comenzi tactile.

Vor fi disponibile trei versiuni electrice

Noul Peugeot E-3008 va fi oferit în trei versiuni de motorizare. Prima vine cu un singur motor electric de 210 CP și 343 Nm. Bateria are o capacitate de 73 kWh și oferă o autonomie de 525 de kilometri.

Varianta intermediară „Long Range” dezvoltă 230 CP și un cuplu de 343 Nm. Bateria are 98 kWh, iar autonomia declarată este de 700 de kilometri. Vârful de gamă folosește două motoare electrice care produc în total 320 CP. Acestea sunt alimentate de un acumulator de 73 kWh, care asigură o autonomie de 525 de kilometri. În cazul versiunii de top, repriza de încărcare 10%-80% se realizează în 30 de minute.

Debutul comercial al noului Peugeot e-3008 este planificat pentru luna februarie 2024. SUV-ul electric va fi produs la fabrica din Sochaux (Franța).

Sursa: Peugeot

Articole similare

MINI Cooper Electric: primele fotografii cu interiorul. Debutul, în mai 2024 (cu video)

Mihai Morcovescu

Canoo și Hyundai vor dezvolta împreună o platformă electrică

Dan Damian

Tesla a atins borna de 2.000.000 de mașini electrice produse la uzina din China

Mihai Morcovescu